naar top
Menu
Logo Print

STA MINSTENS OM DE VIJF JAAR STIL BIJ UW MACHINEPARK

Ondernemen is vooruitkijken

Goede machines vormen de drijvende kracht achter de chocolatier. Het is dan ook zeer belangrijk om de juiste machines in huis te hebben, aangepast aan uw specifieke wensen. Sta minstens om de vijf jaar stil bij uw huidige machinepark en voer aanpassingen uit, waar nodig. Denk aan onder meer capaciteitsvergroting, gebruiksvriendelijkheid en onderhoud als belangrijke criteria.

STILSTAAN IS ACHTERUITGAAN

Vooruitgaan doe je door te groeien, je capaciteit te vergroten, maar ook door je aanbod uit te breiden, nieuwe markten aan te boren … maar ook door sneller, comfortabeler en efficiënter te werken. De juiste machines spelen hier een grote rol in. Een verkeerde, of niet meer ideale, set-up kan uitgroeien tot een blok aan je been, terwijl je machines je eigenlijk vooruit zouden moeten helpen. Allemaal redenen waarom het aangeraden is minstens om de vijf jaar even aan de zijlijn te gaan staan en te bedenken of de bestaande set-up nog optimaal is, of verbeterd kan worden, ook naar de toekomst toe.

CAPACITEIT VERHOGEN

Een van de meest gebruikte argumenten om een machinepark te veranderen, is het gebrek aan capaciteit. De zaak groeit en bloeit, dus is er meer capaciteit nodig. De capaciteit kan groeien door het aantal tempereer- of mouleermachines te verhogen naar liefst drie stuks, zodat je voor elk type chocolade een machine hebt. Op die manier verlies je geen tijd meer om van chocolade te wisselen, als je bijvoorbeeld maar één toestel hebt. De eigenlijke capaciteit per toestel hangt uiteraard af van de dagelijks benodigde afgewerkte chocolade, uitgedrukt in kilo. Hierbij is het ook belangrijk te kijken naar de eindproducten die je wilt maken. Voor volle tabletten staat 80 kg eindproduct gelijk aan 80 kg chocolade die je nodig hebt uit je machine. Voor 100 kg pralines kan bijvoorbeeld 30 kg chocolade al volstaan. Alles hangt dus af van de toepassing.

WIEL- OF TEMPEREERMACHINES

Hier komen we meteen tot de kern van de zaak. Er valt veel te zeggen voor beide types machines. Laten we de pro's en contra's dan ook even oplijsten.

Wielmachines

Wielmachines zijn populair, omdat ze het ambachtelijke karakter van het chocolatiersvak benadrukken. Ze bieden ook een zeker showelement waar chocolatiers met een open atelier zeker gebruik van maken om indruk te maken op hun klanten. Wel is het zo dat je met het manueel tempereren heel goed moet weten waar je mee bezig bent. Als de temperatuur niet exact op punt blijft, loop je immers het risico dat de chocolade overkristalliseert. Je kunt er dus niet zomaar even een jobstudent mee aan de slag laten gaan. Daarbij komt ook de relatief lange tijd, vergeleken met een automatische tempereermachine, die nodig is om de optimale werktemperatuur te bekomen. Een wielmachine doet er namelijk veel langer over dan een automatische tempereermachine.

Tempereermachines

Automatische tempereermachines zijn dus sneller dan wielmachines. Dit draagt zonder meer bij tot de efficiëntie op de werkvloer. Je kunt veel meer produceren in dezelfde tijdspanne. Elk van ons heeft maar 24 uur in een dag, hoe efficiënter we dus kunnen werken, hoe beter. Daarbij bieden automatische tempereermachines ook een constante temperatuur en zijn ze zeer gebruiksvriendelijk. Het artisanale showaspect valt hier wel enigszins weg. Het is echter welzo dat dezelfde jobstudent zonder ervaring veel beteruit de voeten kan met een automatische tempereermachine dan met een wielmachine.

Prijsverschil

Prijstechnisch zijn wielmachines doorgaans goedkoper dan automatische tempereermachines. Dit is omdat de constructie van wielmachines met enkel een verwarmingselement en een aandrijfsysteem eenvoudiger is. Automatische tempereermachines hebben niet alleen verwarming en aandrijving nodig, maar ook koeling, waardoor ze ook meer energie verbruiken dan wielmachines. De vraag blijft echter in hoeverre de prijsverschillen van dergelijke machines over hun hele levensduur nog doorwegen per kilo afgewerkt product. Onder meer grondstofkosten en de in onze streken hoge loonkosten (tijd is geld) spelen vanuit deze optiek een meer doorslaggevende rol dan de machines zelf.

INSPELEN OP NIEUWE MOGELIJKHEDEN

Groeien doe je als ondernemende chocolatier niet alleen door je capaciteit te verhogen maar ook door, dankzij een weldoordachte uitbreiding van je machinepark, nieuwe mogelijkheden aan te boren.

Enrobeerlijn

Zo kan een enrobeerlijn een interessante uitbreiding zijn. Met een en dezelfde machine kun je een grote verscheidenheid van producten maken zoals pralines, orangettes, met chocolade overtrokken koekjes … Enroberen gaat vooral ook heel snel, zeker als er een aansluitende koeltunnel aan het geheel toegevoegd wordt. Zelfs met de allerkleinste enrobeerlijnen is er al een productie van 20-50 kg per uur haalbaar. Aan de andere kant kun je met een enrobeerlijn nooit de onovertroffen glans van een vormpraline bekomen. De nodige expertise is hierbij een must.

Zwiermolens en drageermachines

Nog meer mogelijkheden bieden machines zoals zwiermolens, voor holgoed, en drageerketels, die onder meer noten en vruchten omhullen met chocolade. Deze beide machines kunnen een interessante, en ruime, uitbreiding bieden aan uw assortiment. Het is echter wel zo dat je er ook rekening mee moet houden dat je de tijd en de mogelijkheden hebt om al deze nieuwe mogelijkheden ten volle te kunnen benutten. Het zijn niet zomaar disciplines die je er zomaar even bij doet.

AANKOOPCRITERIA

Capaciteit

De capaciteit van tempereermachines varieert van 12 tot 60 kg. Belangrijker is echter, zoals eerder al aangegeven, wat en hoeveel de chocolatier eigenlijk wil doen. Vandaar is het belangrijk dat ieder voor zich goed becijfert hoeveel kilo chocolade van elke soort er dagelijks nodig is, en hierop voortbouwt. Het spreekt voor zich dat je machines aanschaft die een ruimere capaciteit hebben dan je huidige productie om de toekomstige groei gemakkelijk te kunnen opvangen.

Mogelijkheden tot uitbreiding

Bijzonder handig zijn de modulair uitbreidbare machines op de markt. Zo kun je met je huidige toestellen als basis op een kosten-efficiënte manier toch uitbreiden en nieuwe mogelijkheden ontdekken. Dan denken we aan het uitbreiden van bv. een tempereermachine met een doseerkop voor vormen, een afschraper als vormenvullijn, een truffelcombinatie voor truffels, een enrobeerbandje, koeltunnels …

Onderhoud

Aangezien automatische tempereermachines meer techniek (koeling) bevatten dan manuele wielmachines, vragen deze ook wat meer aandacht op het gebied van onderhoud. Zo is het aangewezen om elke zes maanden de koelvloeistof in het kijkglas te controleren en elke drie maanden de condenser van de koelgroepte reinigen.

Gebruiksvriendelijkheid

Ook qua gebruiksvriendelijkheid zijn er twee strekkingen in de chocoladewereld. De ene strekking, die zweert bij de manuele wielmachines, houdt van een eenvoudige mechanische bediening. De andere strekking, die van de automatische tempereermachines, houdt van een elektronische bediening of een PLC-bediening met een gebruiksvriendelijke interface die in diverse talen beschikbaar is en over een nachtprogramma beschikt … Bovendien zijn er automatische tempereermachines met eenverwijderbare schroef op de markt. Die kan eenvoudig verwijderden gereinigd worden, bijvoorbeeld na het toevoegen van nootjes aan de chocolade. Naast de wiel- en tempereermachines is ook de gebruiksvriendelijkheid van bijvoorbeeld bepaalde enrobeerlijnen belangrijk. Zo zijn er enrobeerbanden op de markt die verticaal opgeborgen kunnen worden, wanneer ze niet in gebruik zijn.

Garantie en technische ondersteuning

Let op met de garantietermijnen van de diverse fabrikanten. Die kunnen namelijk nog wel eens verschillen. Daarbij is het uiteraard ook belangrijk een goede technische ondersteuning te hebben die desnoods 24/7 bereikbaar is. Bepaalde leveranciers bieden zelfs een vervangtoestel om u tijdens een onvoorziene panne uit de brand te helpen.

DOORDACHT KIEZEN

Om een optimale keuze te maken tussen de diverse merken, leveranciers en mogelijkheden, is het erg belangrijk om aan zo veel mogelijk demonstraties, en eventueel zelfs bedrijfsbezoeken, deel te nemen. Overal leer je wel iets nieuws bij. Daarbij is het ook nuttig om zelf een toestel, desnoods een week lang, te kunnen testen in het eigen atelier. De leveranciers staan uin dit keuzeproces graag bij.