naar top
Menu
Logo Print

IJSPRALINES INTERESSANT BIJPRODUCT IN WINTER

Lekker om aan te bieden bij een verwenkoffie

Willy Vanilli is een bekende naam in de ijswereld. Voor een artikel over ijspralines waren we hier dus aan het goede adres. Willy Mahaudens ontving ons samen met vennoot, Stefan De Vroede, in hun salon op de Antwerpse Wapper en gaf ons enkele tips en ideeën mee voor deze lekkernij. “Zeker in de winter zijn ijspralines voor ons een heel interessant bijproduct. We leveren ze ook aan de horeca, voor bij een verwenkoffie bijvoorbeeld", vertelde Willy nog.

TIPS

Vormen

Willy Mahaudens: “Belangrijk is dat een ijspraline niet te groot is, je moet die in één of twee keer in je mond kunnen stoppen. We werken meestal met een inox vorm, omdat we hierin 48 vormen snel en makkelijk in één keer kunnen vullen. De siliconenvorm die we gebruiken, heeft dan weer als voordeel dat je een mooi bolletje kunt maken, maar is wel arbeidsintensiever."

 

IJsbasis

Voor de ijspralines wordt er gewerkt met een neutrale ijsbasis, waaraan een smaakje toegevoegd wordt.De verhouding daarvoor is 80 tot 100 g per liter. “De meest populaire smaken zijn vanille, praliné, munt en amarena, met stukjes kers", vertelt Willy.

Chocolade

De gebruikte chocolade is er één speciaal voor ijs. Willy: “Die bevat meer cacaoboter, waardoor de massa vloeibaarder is."

Temperatuur

Stefan De Vroede: “Voor ijspralines mag de structuur niet te hard zijn. Ideaal om af te vullen is een temperatuur van om en bij de 6 °C."