naar top
Menu
Logo Print

CHOCOLADEDRANKEN SCOREN IN GESCHENKMANDEN

Speel de koude versie uit om de verkoop tijdens de warme maanden te boosten

Chocolademelk is hot. Zeker tijdens de koude wintermaanden is het een favoriet onder de warme dranken, maar ook tijdens de warmere maanden blijft de zoete drank verkopen. Gestimuleerd door de koffiehype, wordt chocolademelk nu ook in een uitgebreid aantal smaken aangeboden, waardoor de drank in de lift zit. Bovendien kan het in kleine verpakkingen worden verkocht, wat het een ideale aanvulling in geschenkmanden maakt.

Chocolade, wie is er niet gek op? Deze zoete lekkernij kan negen op tien bekoren en zowat de helft van de wereldbevolking geeft toe geen dag zonder het bruine goud te kunnen. Maar ook de vloeibare variant kent fervente aanhangers. Zo wordt een kop warme chocolademelk gezien als een heerlijk verwenmoment na een lange werkdag, ideaal om tot rust te komen.

VERSCHILLENDE BEREIDINGEN

Chocolademelk maken kan op heel wat manieren. Zo is er de klassieke gemalen chocolade in poedervorm of chocoladepastilles, kleine stukjes chocolade die gemakkelijk smelten in warme melk. De laatste jaren zijn chocoladesticks in opmars. Dit zijn blokjes chocolade waaraan een houten stokje is bevestigd, die het gemakkelijk maakt om te roeren terwijl de chocolade smelt. Op deze manier wordt het geheel goed gemengd. Een variant op de chocoladesticks is de chocoladelepel.

UITGEBREID SMAAKAANBOD

Chocoladebereidingen voor dranken zitten in de lift, waardoor het smaakpalet sterk is uitgebreid. Naast klassiekers als puur, melk en witte chocolade worden nu alle registers opengetrokken. Zo zijn er alcoholische toevoegingen met rum, amaretto en cointreau of zoete smaken zoals karamel, vanille, kokos en marshmallow. Ook aroma's die de klant associeert met het winterseizoen, denk maar aan pepermunt, kaneel, hazelnoot en speculaas zitten in het aanbod. Ten slotte is er de gekende combinatie van chocolade met koffie, en nieuwe varianten zoals latte en chai, een kruidige combinatie van onder meer kaneel, kruidnagel, kardemom, gember en peper.

CHOCOLADEMELK HET HELE JAAR DOOR

Traditioneel scoren chocoladedranken het best tijdens de koude winterdagen. In de periode tussen eind september en begin april kent de verkoop van chocolademelk een sterke stijging. Toch kan men het hele jaar door chocoladedranken verkopen. Het is een misvatting dat dit enkel in de winter gedronken wordt. Zeker in ons koude kikkerlandje, waar we veel regenachtige, sombere dagen hebben, wordt chocolademelk het hele jaar door gedronken. Om chocoladedranken in de lente en zomer nog interessanter te maken, kan men ook op zoek gaan naar verfrissende bereidingen, denk maar aan ijsdranken of bijvoorbeeld zelfgemaakt ijs. Een andere piste is het aanbieden van frissere alternatieven zoals kokos en pepermunt. Een laatste optie om chocoladedranken interessanter te maken tijdens de zomermaanden, is het uitbrengen van speciale aanbiedingen.

GESCHENKMANDEN EN CADEAUTJES

Verschillende merken bieden geschenkmanden- en pakketjes aan die het goed doen tijdens feestperiodes. Choc-o-lait biedt houten kratjes met sticks of lepels in verschillende smaken, naar keuze aangevuld met zakjes marshmallows, koppen of postkaartjes. BarĂ¹ heeft dan weer gift-packs in het assortiment die op maat van de klant kunnen worden aangeboden, met bijbehorende koppen en pannetjes. Chocoladesticks en lepels zijn bovendien klein genoeg om als een extra cadeautje of een kleinigheidje te dienen. Daarnaast zijn deze kleine verpakkingen handig om een geschenkmand aan te vullen die werd besteld voor een vast bedrag. Ten slotte kan men chocoladepastilles in kleine zakjes verpakken om op de toonbank te zetten. Zo biedt Callebaut kleine zakjes met callets aan in een toonbankverpakking.

PROEVEN DOET KOPEN

Producten voor chocoladedranken zet u in de kijker door gebruik te maken van het assortiment om het verhaal te vertellen en de diversiteit aan te bieden. Geef aan dat chocolademelk niet zomaar chocolademelk is, maar dat er verschillende alternatieven zijn. En proeven doet kopen, natuurlijk. Dus waarom klanten geen klein kopje chocolademelk aanbieden in de winkel? Ook acties en promoties helpen om chocoladedranken te doen opvallen.

NIEUWIGHEDEN

BarĂ¹, gekend van de chocoladepoeders met letters en figuurtjes, zoals snorretjes, cupcakes of sterretjes, brengt drie nieuwe varianten uit: Peppermint Hot Chocolate met zuivere pepermuntolie, White Chocolate Latte en Salty caramel Hot Chocolate. Bij deze laatste is de suiker vervangen door stukjes botercaramel die mee oplossen in de warme chocolademelk en een zachte, zoute carameltoets geven. Choc-o-lait vierde zijn tiende verjaardag en brengt een limited edition collectie houten chocoladelepels uit in zes smaken: Hazelnut, Milk, Dark, Amaretto, Caramel en Rhum. De zakjes met callets van Callebaut zijn nu verkrijgbaar in de smaken White, Milk, Dark, Honey, Caramel en Cappuccino.