naar top
Menu
Logo Print
20/02/2018 - MARIE VERHULST

SCHRIJF U IN VOOR DE BAKERY AWARDS

En win een mediacampagne ter waarde van 20.000 euro

bakery awardsEen nieuwe vakwedstrijd die het vakmanschap van de bakker in de kijker wil plaatsen. Dat is waar de Bakery Award, uitgegeven door het gloednieuwe magazine Bakery, voor staat. Niet alleen de professionele, maar ook de student-bakker kan zich inschrijven in de drie vooropgestelde categorieën: beste nutritionbrood, beste pistolet en beste luxebrood. Bovendien kunnen de deelnemers de wedstrijd combineren met een inspirerend bezoek aan Broodway in Kortrijk Xpo. U schrijft zich toch ook in?

CONCEPT

De Bakery Award is de award die het vakmanschap van de bakkers in de kijker zet en die hen beloont met de beste creaties binnen drie categorieën. Het is een initiatief van het gloednieuwe Belgische vakblad Bakery dat begin 2018 werd gelanceerd.

 

 

 

WAAROM DEELNEMEN?

Deelnemen aan vakwedstrijden is niet alleen een unieke kans om een objectief oordeel te krijgen over uw broodproduct, het is ook het moment om samen te komen met collega's en u te laten inspireren.

 

CATEGORIEEN

Nutritionbrood

nutrition brood

Met Bakery Magazine volgen we steeds de laatste trends op de voet. Brood heeft sinds enkele jaren een iets minder goede reputatie en het label van een zogenaamde 'dikmaker' gekregen. Bakery wil als vakblad het voortouw nemen om deze negatieve reputatie voortaan van de baan te schuiven. Dit met de categorie van 'nutritionbrood', ofwel brood met een hoge voedingswaarde en wel degelijk gezond.

Meer informatie over nutritionbrood kunt u vinden in het artikel over het Alterbake-project van Universiteit Gent (pg. 26). Nutritionbrood is brood dat zodanig bereid is dat het een surplus aan vezels, eiwitten en andere micronutriënten (zoals vitaminen en mineralen) oplevert. De vorm en de afwerking mogen creatief ingevuld worden door de deelnemer.

Beoordeling

Dit brood zal worden beoordeeld op smaak, gebruikte technieken, vormgeving en samenstelling/voedingswaarde (dit laatste door onafhankelijke voedingstechnologen van UGent). De vorm en de afwerking mogen creatief ingevuld worden door elke deelnemer. Om de voedingswaarde nauwkeurig te kunnen bepalen, moeten de volgende zaken ter beschikking gesteld worden:

  • recept (wordt enkel gebruikt voor de analyse, maar blijft verder confidentieel). Belangrijk is om concrete types van de grondstoffen mee te geven zoals het type bloem die is gebruikt;
  • hoeveelheid gebruikt water;
  • deeg- en broodgewicht.

luxebroodLuxebrood

De tweede categorie van de wedstrijd waarvoor deelnemers zich kunnen inschrijven, is voor luxebrood.

Dat is brood dat gemaakt is van een luxedeeg met bijvoorbeeld rozijnen, suikerstukjes, chocoladestukjes,... De vorm en de afwerking mogen creatief ingevuld worden door de deelnemer.

 

Beoordeling

Het luxebrood zal worden beoordeeld op smaak, gebruikte technieken en vormgeving. In deze specifieke categorie moeten er telkens twee broden ingediend worden: één brood dat enkel bestaat uit het basisdeeg zonder vulling, en één brood met vulling.

 

 

pistolet

Pistolet

De pistolet, die doorgaat als het visitekaartje van de bakker, is een uiterst geschikte categorie om je als bakker te profileren voor een vakwedstrijd.

Beoordeling

Dit kleinbrood zal worden beoordeeld op de smaak, de gebruikte technieken en de vormgeving.

 

HOE DEELNEMEN?

De wedstrijd bestaat uit twee deelnemersgroepen:

  • Professionelen: actief als werknemer in de bakkerij of zaakvoerder van een bakkerij of leerkracht in een bakkerijopleiding.
  • Studenten: ook studenten mogen hun creativiteit tentoonstellen. Per klas kan er slechts één inzending deelnemen.
  • U kunt zich inschrijven tot 2 augustus 2018. Het finale deelnameformulier met dossier kunt u invullen tot 17 augustus 2018.

Deelnemen is gratis via bakeryawards.pmg.be

PRIJZEN

Wat krijgen de winnaars?

  • Bakery Award;
  • Gebruik van het logo 'Gold/Silver/Bronze Bakery Award': ideaal om op uw broodzakken, social media en ander materiaal te gebruiken;
  • Mediacampagne ter waarde van € 20.000 in print en onlinemagazines Retail, Delicatesse, FoodServices, Food Process en Kiosk;
  • Mooie goodiebag met prijzen van sponsors.

JURERING

Om de geloofwaardigheid en professionaliteit van de wedstrijd te garanderen, stelt Bakery Magazine een jury samen met enkele vooraanstaande prominenten uit de Belgische bakkerijwereld. Deze vakjury beoordeelt de creaties op basis van een blindproeverij op de criteria smaak, techniek, vormgeving en voedingswaarde (voor de categorie nutritionbrood).

 

WAAR EN WANNEER

De wedstrijd zal op maandag 1 oktober tijdens de Broodway beurs in Kortrijk Xpo plaatsvinden. De deuren gaan open om 11 uur, de inzendingen kunnen vanaf dan binnen gebracht worden. Zo kunt u de vakwedstrijd combineren met een inspirerend bezoek aan de beurs. Om 17 uur zal de prijsuitreiking plaatsvinden. Volg alles op de voet via de website bakeryawards.pmg.be.

Bart Schelstraete
Bart haalde brons op de Mondial du Pain 2017

WAAROM DEELNEMEN?

Bart Schelstraete van Bakkerij Sint Anna in Zottegem is een fervente deelnemer aan vakwedstrijden.

Waarom is het als bakker belangrijk om deel te nemen aan vakwedstrijden?

“Ik heb vakwedstrijden altijd als erg inspirerend ervaren. Je ontdekt zoveel nieuwe zaken en ontmoet nieuwe mensen, waar je achteraf sowieso inspiratie uit haalt. Je wordt er ook een beter bakker door. Het vergt wel degelijk een investering in tijd en geld om mee te doen aan vakwedstrijden, maar het loont echt wel de moeite. Mijn bierbrood bijvoorbeeld verkoop ik nog altijd zeer goed. Die vrije dagen die ik daarvoor opgeofferd heb, worden op die manier terugbetaald. Het stimuleert je als bakker om steeds het onderste uit de kan halen."

Wat is de meerwaarde voor de bakker?

Naast het feit dat je er een enorme inspiratie uit haalt, is het commerciële aspect ook zeer interessant. Meedoen aan vakwedstrijden is sowieso een enorme boost voor je omzet en je aantal klanten. Niet alleen in de professionele wereld, ook de consumenten hechten veel belang aan een bakker die wat competitief ingesteld is. Telkens als ik meedoe aan een wedstrijd, maak ik genoeg ruchtbaarheid, je klanten leven echt met je mee en samen streef je naar de eerste prijs."

Waarom heb je in het verleden meegedaan met vakwedstrijden?

“Zodra ik van de schoolbanken was, heb ik meteen meegedaan aan wedstrijden. In het begin ben je soms teleurgesteld omdat je bijvoorbeeld als laatste eindigt. Maar na een paar weken was die goesting er bij mij terug om me toch te blijven inschrijven voor vakwedstrijden."

Wat vindt u van het initiatief van de Bakery Award?

“Een nieuw initiatief kan ik alleen maar toejuichen. Ik vind het een zeer goed idee en leuk dat de bakkers ook eens in de aandacht komen. Iets wat nog te weinig gebeurt in vergelijking met andere ambachtelijke beroepen."