naar top
Menu
Logo Print
JEROME GRIMONPON

JÉRÔME GRIMONPON ZIET OMZET VERDUBBELEN NA VERHUIS

Meer visibiliteit en ook tearoom in nieuw pand

Chocolatier Jérôme Grimonpon nam afgelopen zomer zijn intrek in een nieuw winkelpand in Ukkel. In dezelfde straat maar met een stuk meer mogelijkheden. Dankzij de centrale ligging op een hoek, geniet de chocolaterie nu veel meer visibiliteit en de verdrievoudiging in oppervlakte zorgde ervoor dat er ook een tearoom aan toegevoegd werd. Met succes, want Jérôme zag zijn omzet verdubbelen.

 

WINKEL

MEER RUIMTE NOODZAKELIJK

Toen Jérôme Grimonpon, chocolatier sinds 2013 gevestigd in Ukkel, een hoekpand in dezelfde straat als zijn chocolaterie te huur zag staan, twijfelde hij geen moment. “We zijn een bedrijf in groei en het vorige pand werd te klein, zowel de winkel als het atelier. We zijn nu verdrievoudigd qua oppervlakte en onze winkel is veel beter gelegen."

WINKEL

WARME INRICHTING

Bij de nieuwe winkelinrichting moest de sfeer vanop de vorige locatie vertaald worden naar een pand dat een stuk groter - en dus koeler - was. “Ik wilde echt een warme, gezellige ruimte waar de klant zich thuis voelt. De inrichting is mijn eigen idee, een aannemer voerde de werken uit. We kozen onder meer voor veel hout en een donker plafond om die warme sfeer te verkrijgen. De toonbank plaatsten we in het midden van de winkel, niet direct aan de ingang. De klant kan er volledig rond lopen, zo worden ze uitgenodigd om op hun gemak het volledige assortiment te bekijken."

Open atelier

Verder werd er gekozen voor een groot venster met zicht op de productie. “We maken alles zelf, dat brengt een zekere beroepsfierheid met zich mee en mag gezien worden."

TEATOOM

Tearoom

Dankzij de extra oppervlakte, is er in de nieuwe winkel ruimte voor een kleine tearoom. Momenteel staan er enkel dranken op de kaart, zoals huisgemaakte chocolademelk, koffie en thee. “Binnenkort wil ik aanvullend ook enkele huisgemaakte mignardises aanbieden", vertelt Jérôme.

VERDUBBELING OMZET

Sinds de verhuis kreeg de chocolaterie een enorme boost: “We hebben onze verkoop verdubbeld", vertelt Jérôme. Om de vraag te kunnen volgen, werd het team uitgebreid: een extra chocolatier voor het atelier en een halftijdse kracht die de verkoop ondersteunt.

Investeringen machinepark

In de nieuwe chocolaterie werd het machinepark uitgebreid met een extra tempereermachine met enrobeerlijn. Er werd ook een koelcel geïntegreerd.

'PRALINE EPHEMERE'

Het assortiment pralines en truffels van Jérôme Grimonpon bevat 30 referenties, en elke maand is er een extra soort gelimiteerd ter beschikking. “Elke maand is dit iets anders, in kleine oplage. Nadien verdwijnt de praline weer uit het aanbod. Hierdoor kunnen we een klantentrouw creëren; de mensen moeten echt langskomen om de nieuwe smaak te ontdekken. Deze aanpak laat me ook toe te experimenteren met smaken."

Inspiratie haalt Jérôme overal. “De gekste ideeën eerst. Ik haal inspiratie uit bepaalde kruiden of gerechten, we proeven en testen. Is het geslaagd, dan kan het in de winkel. Mijn filosofie: 'doen waar ik van houd'. Die passie wil ik ook overbrengen naar onze klanten."

BEAN TO BAR

Bij Jérôme Grimonpon kan de klant ook terecht voor verschillende chocoladetabletten. “We hebben nu een 25-tal repen maar gaan dit aantal wat verminderen en ons meer focussen op bean to bar. We maken nu al enkele chocolades zelf. We bieden enkel pure tabletten aan, niet met een vulling. Zo proef je het best de chocolade." Voor de bean to bar-chocolade heeft Jérôme in het atelier een kleine installatie: een breker, een winnower en een grinder. Roosteren gebeurt in de oven.

KLANTENPROFIEL

Jérôme Grimonpon heeft in Ukkel een zeer divers klantenpubliek: het rijke Ukkel en het volkse Vorst zorgt voor een mooie mix. “Onze klanten kiezen bewust voor artisanaal en kwaliteit", vertelt Jérôme. “Daarnaast zijn ook enkele bedrijven klant, voor onder meer relatiegeschenken." Ook klanten van verderaf kunnen zijn creaties proeven dankzij de e‑shop. “Die hebben we nu een jaar en deze begint nu goed te lopen. We versturen vooral naar klanten in Engeland, Frankrijk en Italië. In de zomer lassen we een stop in, verzenden is dan te riskant."

TOEKOMST: WORKSHOPS

In de toekomst wil Jérôme ook workshops voor consumenten organiseren. “We willen ons onderscheiden van anderen door klanten echt te laten meedraaien in de productie. Er zijn al genoeg workshops waar bijvoorbeeld studentenhaver gemaakt wordt. Wij willen verder gaan en aanleren hoe je kan mouleren, hoe een ganache gemaakt wordt … We willen dit 1 keer per maand organiseren, voor groepen van 6 tot 8 personen."

JÉRÔME GRIMONPON IN CIJFERS
Opstart:
1/04/2013
Locatie: Coghenlaan 2, 1180 Ukkel
Website: www.jeromegrimonpon.be
Personeel: 2 in het atelier, 1,5 in de winkel
Oppervlakte: 150 m²