naar top
Menu
Logo Print
21/01/2019 - HELEEN CASTEL

CHOCOLATIERS BEANTWOORDEN VRAAG NAAR VEGANISTISCHE CONFISERIE

Speel mee op de golven van de Evolutie

De vegan scene in België is eerder beperkt als je die vergelijkt met de community's in Groot-Brittannië, Duitsland en de VS. Maar dat hoeft niet te betekenen dat klanten met een veganistische levensstijl niet kunnen genieten van zoetigheden. Steeds meer chocolatiers proberen zich met een veganistisch assortiment te onderscheiden en spelen zo in op deze nichemarkt. Wat is veganistische confiserie nu precies, hoe kan je het als chocolatier zelf maken en welke labels zijn er beschikbaar? Je ontdekt het hier.

king monty

 

WAT IS VEGANISME?

Een veganistisch voedingspatroon is vrij van dierlijke producten. Elk gebruik van dieren voor voeding, kleding, amusement, experimenten of eender welk ander doel wordt vermeden. Veganisten eten en gebruiken geen dieren, iets dat van een dier afkomstig is of iets dat op een dier getest is. Voor de hand liggende voorbeelden zijn vlees, vis, kip, zuivel (dierlijke melk, yoghurt, kaas, boter …), eieren, honing, gelatine en dierlijke bouillon. Ook bij het productieproces mogen geen dierlijke hulpstoffen of hulpmiddelen gebruikt worden. Hoewel deze omschrijving heel beperkend klinkt, opent veganisme net een hele wereld aan nieuwe mogelijkheden, producten en ideeën. Veganistische producten zijn ook vaak geschikt voor mensen die lactosevrij moeten of willen eten. Lactosevrij betekent uiteraard niet noodzakelijk dat het product geschikt is voor veganisten. Een producent die met zijn producten zoveel mogelijk potentiële klanten wil bereiken, zorgt best ook voor een veganistisch alternatief

Cijfers

Veganisme zit heel hard in de lift. Steeds meer mensen willen actief meebouwen aan een dier-, mens- en milieuvriendelijke samenleving. Bijna de helft van de Belgen (44%) eet nu minder vlees dan een jaar geleden. Daarmee lijkt de dalende trend van de vleesconsumptie in België zich voort te zetten. 7% van de Belgen eet nooit vlees. Samen met de 9% flexitariërs (die minstens drie keer per week vegetarisch eten) betekent dit dat 16% van de Belgen regelmatig vegetarisch eet.

Opmerkelijk is de stijging van het aantal vegetariërs en veganisten in Wallonië. Waar we in 2016 nog een achterstand zagen ten opzichte van Vlaanderen, is die achterstand nu volledig weggewerkt. 1% is veganist, 9% is vegetariër en 9% is flexitariër. In 2016 was dat nog respectievelijk 0%, 2% en 5%. In Vlaanderen is 1% veganist, 3% vegetariër en 8% flexitariër. Op enkele jaren tijd zijn we in Vlaanderen van 0,3% naar 1% veganisten gegaan in België (cijfers Ivox-enquete van EVA vzw 2018). Dat komt neer op 110.000 Belgen. Niet alleen blijft dit aantal stijgen, we moeten er ook rekening mee houden dat er steeds meer 'deeltijds' veganisten zijn en mensen die gewoon veganistische producten willen uitproberen.

 

VEGANISTISCHE CONFISERIEconfiserie jonas

De meeste chocolatiers die voor vegan gaan, maken bewust de keuze om meer duurzame producten te maken. Het is een trend die zich doorzet. Volgens wetgeving mag de term veganistische chocolade geen chocolade genoemd worden, maar suikerwerk of confiserie. In veganistische confiserie zitten geen dierlijke producten, dus geen melk of melkpoeder. Pure chocolade is in principe veganistisch, maar aan sommige chocolades wordt in de industrie toch melkpoeder toegevoegd om vetbloem tegen te gaan of om kosten te besparen.

Alternatieve ingrediënten

Ook van melkchocolade en witte chocolade zijn veganistische varianten. In plaats van koemelk(poeder) wordt dan bijvoorbeeld rijstmelkpoeder/ -stroop, soja, cashewnotenpasta of kokosmelk toegevoegd. Kokosmelk is tegenwoordig trendy, maar heeft wel een speciale smaak waar niet iedereen van houdt. Alternatieven voor room zijn er bij de vleet: haverroom, sojaroom, amandelroom, speltroom, rijstroom … Bij pralines wordt ook boter vervangen. Dat kan met plantaardige vetten zoals cacaoboter en kokosolie. Het vetgehalte pas je aan aan de hoeveelheid vet die je nodig hebt.

Het proces om een lekker eindproduct te bekomen, is een zoektocht met de smaak op de eerste plaats. Chocolade is en blijft een product om van te genieten.

Allergenenvrij

Veganistische chocolade is niet altijd allergenenvrij. Of dat wel zo is, hangt vooral af van de alternatieve grondstoffen en van de andere producten die in dezelfde omgeving gemaakt worden. Als je ook pralines of noten verwerkt, is het heel moeilijk om volledig allergenenvrij te werken.

Alternatieve zoetstoffenconfiserie jonas

Vaak is veganistisch suikerwerk ook gezoet met alternatieve zoetstoffen. Kokosbloesemsuiker is een gezonde, duurzame, natuurlijke suiker die zeer geschikt is voor mensen die hun suikerconsumptie willen beperken. Deze suiker is ongeraffineerd en wordt gemaakt van de nectar van biologische kokosbloesem en is rijk aan goede voedingsstoffen. Kokosbloesemsuiker heeft een glycemische Index van 35, dat is bijna de helft van de glycemische index van gewone suiker. Dit betekent dat je er langer energie uit kunt halen en is dus een gezond alternatief voor mensen die last hebben van een verhoogde bloedsuikerspiegel of diabetes type 2.

Prijs

Als je de prijs vergelijkt met de premiummerken ligt de prijs van veganistische confiserie in dezelfde lijn. Het is een langetermijninvestering, maar het brengt op want de vraag neemt steeds meer toe. De meeste chocolatiers werken eerst met een beperkte productiecapaciteit en willen daarna opschalen naar het buitenland.

Verkooppuntenwilico

Chocolade zonder dierlijke producten verkoopt heel goed in specifieke verkoopkanalen zoals verpakkingsvrije winkels of bakkerijen met een veganistisch aanbod.

Maar veganistische producten blijven een nicheproduct waarvan het volume niet erg groot is. Om zeker rendabel te zijn, is niet slecht om je product ook in de supermarkt te verkopen.

 

 

V-LABEL
Een veelgebruikt label voor het aanduiden van veganistische producten in Europa is het V-label, met onderschrift 'vegan'. Er kan verwarring ontstaan omdat het label zonder onderschrift gebruikt wordt voor vegetarische producten. De bedoeling van een label is net om meer duidelijkheid te scheppen. Het is een Europees label waarvoor producenten betalen. Producten met het V-label bevatten geen dierlijke ingrediënten zoals vlees, vleesbouillon, vissaus, gelatine, eieren van legbatterijen en dierlijke E-nummers. Bovendien bevatten deze producten geen genetisch gemanipuleerde ingrediënten en is het product niet getest op dieren. Een plantaardig product met dit label bevat ook geen zuivel, eieren of honing.

INTERNATIONAAL VEGAN LABEL
Producenten kunnen via BE Vegan een veganlabel aanvragen. Dit is het meest betrouwbare en wordt wereldwijd (h)erkend. Dit label wordt beheerd door The Vegan Society, de organisatie die in 1944 de term 'vegan' bedacht heeft. De producten voorzien van dit label zijn vrij van dierlijke ingrediënten en op dieren geteste ingrediënten. Net zoals de producten met het Europese V-label, zijn de producten met dit label vrij van genetisch gemodificeerde ingrediënten. Het Vegan-label is erg betrouwbaar omdat er voor de licentie van het label betaald wordt en de Vegan Society misbruik van het label tegengaat.