naar top
Menu
Logo Print
13/12/2018 - LUC VANDENBROECK

MACHINEFABRIKANT DIE MET U MEEDENKT IS CRUCIAAL

Kies voor energiezuinige, onderhoudsvriendelijke en vlug om te schakelen modellen

Er zijn verscheidene momenten waarop u als chocolatier het best stilstaat bij uw machinepark. Nieuwe types hebben een grotere capaciteit en verbruiken minder energie. Ze werken sneller, properder en zijn flexibeler. Hierdoor verbetert de kwaliteit van de chocolade én van uw eindproducten. Maak de juiste keuze door stil te staan bij uw noden, nu en in de toekomst. Bezoek verscheidene fabrikanten en vergelijk hun aanbod en service. De bean-to-bartrend zet zich gestaag voort en kleine instaplijnen worden betaalbaarder. Een 3D-printer laat u dan weer toe om unieke creaties te maken.

machinefabrikant

UPDATE MACHINEPARK

Oude machines

Zijn de machines twintig jaar of ouder, dan moet u toch zeker aan vernieuwing denken. Bij een kosten-batenanalyse merkt u dat het beter is om een nieuwe machine aan te kopen en de oude nog tegen een mooie tweedehandsprijs over te laten.

U geniet van de fiscale voordelen van investeringen en u komt zéker niet zonder machines te staan in drukke periodes zoals Pasen, Sinterklaas en eindejaar. Nieuwe modellen verbruiken minder energie; belangrijk om de productiekosten te beperken.

Meer capaciteit

Groeit uw bedrijf, dan investeert u ofwel in meer manuren - tegen een hoge loonkost - ofwel schaft u nieuwe of grotere machines aan om efficiënter en vlugger te produceren. De meerproductie levert tijdwinst op, waardoor de machine zichzelf terugverdient. Nieuwe vindingen maken uw taak bovendien 'werkbaarder'. Ze verlichten de arbeid, waardoor u zelf minder uren achter de werktafel doorbrengt.

Uitbreiding assortiment

Ten slotte is het zaak om stil te staan bij welke producten u wilt maken. De consument verwacht constant innovaties, wat inventiviteit vergt om nieuwigheden te creëren. Ook daarvoor is het wellicht noodzakelijk om uwmachinepark aan te passen.

DOORDACHT KIEZEN

Voorafbeschouwingen

Een weloverwogen keuze maken gaat vlotter wanneer u rekening houdt met wat u precies wilt maken en in welke hoeveelheden. Een gedetailleerde website of een goed tijdschriftartikel is natuurlijk een goede start om u te informeren. Bezoek beurzen zoals Bakkersvak, Broodway, Salon du Chocolat, ProSweets, Interpack, IBA ... waar heel wat fabrikanten aanwezig zijn.

Bij de fabrikant

Bij de fabrikant in de productie ziet u natuurlijk het meest. Is de binnenzijde van de machines netjes en volgens de wettelijke normen afgewerkt, is het rvs-materiaal voldoende sterk en dik? Verder is de betrouwbaarheid van het merk uitermate belangrijk, incl. de naservice. Zijn de onderdelen in stock in geval van defect en is er een vervangtoestel voorzien? Demo's en testen geven een beeld van het gebruikte toestel, maar dat strookt misschien niet 100% met uw visie. Bovendien gaat het om een breed machinepark; bekijk dit per machine. Adviseert de fabrikant u nuttige opties voor nu én voor in de toekomst? Volgt hij of zij de markt in binnen- en buitenland? Sommige fabrikanten verhuren ook een machine voor enkele dagen of een week, zodat u de machine kunt testen in uw eigen atelier.

Kostprijs

De prijs is altijd heel belangrijk. Jammer genoeg is dit nog voor te veel chocolatiers het doorslaggevende criterium en kiezen ze de goedkoopste versie. Of soms laten ze zich verleiden door een speciale actie of door een demomachine. Informeer u vooral over de technische capaciteiten en mogelijkheden; een bijkomende kost van pakweg € 1.000 verdient u wellicht terug in zes maanden. Een fabrikant die meedenkt met de klant, is superbelangrijk.

Het prijsverschil tussen een enrobeermachine van 620 en 820 mm breed is vrij beperkt, maar de output is wel 25% hoger. Voor een smeltketel van 1.000 en 2.000 l geldt hetzelfde. Vaak spelen waarborgperiode, financierings- en leasingmogelijkheden een bijkomende rol.

OPVALLENDE EVOLUTIES

Wielmachines

Wielmachines zijn voor bepaalde chocolatiers zeker nog belangrijk. Bijvoorbeeld voor wie overstapt naar originechocolade of geuren en smaken toevoegt. Of voor een kleur die weinig gebruikt wordt, zoals de Ruby en Golden chocolades. Een wielmachine is eenvoudig schoon te maken en is daardoor makkelijker inzetbaar om van smaak te wisselen. Ze is prima voor de expert die zelf zijn ideale temperaturen bepaalt voor eigen ontwikkelingen. En als productie en verkoop plaatsvinden in dezelfde ruimte, is niets leuker dan een 'echte' chocolademachine waarvan het wiel draait. De prijs is ook gunstig voor starters.

tempereermachines

Tempereermachines

Toch kost een kleine continue tempereermachine die meer produceert en gemakkelijker te bedienen is, niet beduidend meer dan een wielmachine. De goedkopere, kleinere modellen worden het vaakst gebruikt. Bovendien moet u de aanschaf bekijken over ettelijke jaren. Automatische tempereermachines zijn mogelijk makkelijker omdat het kristalliseren van de chocolade overgenomen wordt. Bij een wielmachine moet de gebruiker dit proces wel degelijk onder de knie hebben.

 

 

one shot machine

One shot

De 'one shot'-machine is voor bepaalde gebruikers interessant. Er zijn mooie dingen mee mogelijk en binnen hun limieten maakt ze de productie efficiënter. Goed voor kleinere chocolatiers die een eerste stap naar een industriële productie zetten of die bijvoorbeeld workshops inrichten. In feite is de one shot geschikt voor iets grotere runs met standaardproducten met -vullingen. Een te vaste vulling, of met te grote stukjes erin, lukt bijvoorbeeld niet, terwijl er tegenwoordig veel wordt geëxperimenteerd met speciale vullingen. Ook het omschakelen is niet zo evident.

 

Ambachtelijke producten

Er zijn kleinere machines op de markt om zelf praliné, karamel of marsepein te maken. Die geven een meerwaarde aan zelfgemaakte producten. Ze nemen bepaalde handelingen over. Voor een praliné staat u anders uren te draaien met een manueel toestel. Het is niet omdat u een toestel gebruikt en semiautomatisch produceert, dat het product niet meer authentiek is. Voor ambachtelijk werk is nog altijd de nodige kennis vereist.

Drageermachines

Drageermachines zijn interessant om het gamma van de chocolatier uit te breiden. Sommige werken automatisch, zodat u niet veel extra tijd hoeft te besteden aan het coaten.

Bean-to-barlijn

De bean-to-bartrend breidt zich verder uit, zeker ook in de komende jaren. Sommige chocolatiers kiezen voor iets anders dan de standaardchocolade van de grote producenten, vooral zij die zich echt willen onderscheiden. Het is uiteraard niet zo gemakkelijk om het volledige proces onder de knie te krijgen. De productie vergt tijd, kennis en een investering. Het maakt tegenwoordig deel uit van het showgehalte van het chocoladegebeuren, vooral in een open atelier. Hierdoor stijgt de vraag naar maatwerk; een proces dat publiek zichtbaar is, vergt mooie machines. Er zijn al kleine modellen beschikbaar voor 3 kg, tot grote voor 80 kg en alles daartussen.

3d-printing

foodprinting

De mogelijkheden van 3D-voedselprinters breiden constant uit. Zowel chocolatiers als consumenten reageren enthousiast op de nieuwe mogelijkheden, een dessert of decoratie in bijna om het even welke vorm en met verschillende ingrediënten zoals meringue, fondant, ganache en marsepein.

Toch vervangt dit toestel geen handwerk. Klassieke pralines blijven gegeerd, 3D-printing geeft chocolatiers enkel de kans om het aanbod gemakkelijk uit te breiden, meer consumenten te bedienen en iets unieks te creëren. De toestellen worden geleverd met kant-en-klare designs, terwijl het ook mogelijk is om zelf een ontwerp te maken dankzij de bijgeleverde software.