naar top
Menu
Logo Print
03/01/2019 - PIET DE VILLE

CONSUMENT WORDT GEVOELIG VOOR ECOLOGISCHE VERPAKKINGEN

Samen met u zoekt Du Caju Printing naar de meest efficiënte en mooiste vorm van verpakking in vouwkarton. Doorheen het hele productieproces staat u steeds centraal: van ontwerp, prepress, druk tot afwerking en levering

NIEUWE, DUURZAMERE VERPAKKINGSMETHODES DOEN HUN INTREDE

Duurzaamheid en ecologie; ook in de chocoladesector zijn het begrippen die aan belang winnen. Onder gezonde druk van de consument is de branche aan het 'verduurzamen'. Daarbij hoort dus ook een ecologisch verantwoorde verpakking. Alternatieven voor de bekende aluminium en papieren wikkels zijn in opmars; zo worden er er nu verpakkingen gemaakt uit landbouwafval, gras en zelfs uit het afval van cacaobonen. Ook mooie blikken dozen blijven in trek.

 

EERLIJK EN ECOLOGISCH

De consument heeft steeds meer aandacht voor duurzaamheid en de sector volgt daarin. Uiteraard is er nog een grote groep consumenten voor wie vooral de prijs doorslaggevend is, maar als het verhaal goed verteld wordt, lijkt een groeiende groep consumenten bereid te betalen voor zo'n eerlijk en ecologisch productieproces. Het gaat dan om de garantie van eerlijke prijzen voor betrokken boeren en producenten en uiteraard ook om duurzame verpakkingen. Het ecologische aspect op zich is natuurlijk belangrijk - getuige ook de groeiende maatschappelijke bezorgdheid rond onze sterk vervuilde oceanen - maar de klant hecht ook veel belang aan de 'ambachtelijke uitstraling' van het product en daar speelt de verpakking een grote rol in.

 

Labels

LABELS

Er is een grote hoeveelheid aan keurmerken en labels wat betreft duurzame productie en verpakking, in die mate dat het niet eenvoudig is de bomen nog door het bos te zien. Maar specifiek voor verpakkingen is de bekende 'mobiusloop' wel belangrijk; met de bekende circulerende pijlen wordt de recycleerbaarheid aangegeven.
Daarnaast is ook de ISO 14001 van belang, dit zijn standaarden die werden ontwikkeld op vlak van milieumanagement.
Het FSC staat dan weer voor Forest Stewarding Council en bedrijven die dit FSC-label dragen kunnen daarmee aantonen dat het hout en papier dat dus gebruikt wordt bij hun verpakking komt uit bossen die beheerd worden conform de FSC-standaard, die internationaal gezien wordt als een garantie voor duurzaam bosbeheer.

 

ALTERNATIEVE VERPAKKINGSMATERIALEN IN PAPIER EN KARTON

Vegetale inkten en composteerbare lijm

Diverse producenten investeren intussen in milieuvriendelijke of zelfs volledig composteerbare verpakkingsmaterialen. Zoals vetpapier bedrukt met vegetale inkten en een binnenwikkel voor een reep met een laagje cellulose die met een composteerbare lijm op het papier gelamineerd wordt en dus eigenlijk zo op de composthoop terechtkan.

Landbouwafval en gras

Andere verpakkingsproducten gaan dan weer aan de slag met landbouwafval zoals bladeren en stengels waaruit cellulose gewonnen wordt en maken daar papier en karton van. Er zijn ook producenten die gras gebruiken als onderdeel van hun ecokarton.

Cacaobonen als verpakking

Een opmerkelijke noviteit is trouwens verpakkingsmateriaal dat gemaakt wordt uit afval van de cacaobonen. Op die manier verkrijgt de verpakking een mooie natuurlijke kleur én bovendien is het een erg boeiend verhaal naar de klant toe.

Producenten van blik merken een toenemende vraag naar duurzame verpakkingen, die vaak nog een twee­de leven krijgen nadat de originele inhoud werd geconsumeerd. The Box verzorgt verpakkingen voor allerlei merken. Paperwise maakt gebruik van papier en karton gemaakt uit landbouwafval

 

BLIKVERPAKKINGEN

Producenten van blik merken een toenemende vraag naar deze duurzame verpakkingen, die vaak nog een tweede leven krijgen nadat de originele inhoud werd geconsumeerd. Vaak worden ze in dat tweede leven gebruikt voor het bewaren van kruiden, thee of koffie. Blik straalt een natuurlijk kwaliteit uit, is licht en toch stevig en verdraagt bovendien licht en vocht. Naargelang de wensen van de klant kan het mooi gedecoreerd worden met een reliëf of zelfs een venster.

De verpakkingsmachine van Lareka maakt biologische verpakkingsmaterialen voor ambachtelijke tabletten zoals biologisch afbreekbaar celofaan

EVENWICHT TUSSEN ECOLOGIE EN EFFICIENTIE

Bij verpakkingsmaterialen is vooral de barrièrefunctie belangrijk, de mate waarin de chocolade tegen vet kan en geen smaken van buitenaf opneemt. Producenten zijn momenteel nog wat op zoek naar een evenwicht tussen duurzaamheid en de 'barrière-eigenschappen' van het verpakkingsmateriaal. Ecologisch materiaal is immers niet altijd het meest geschikt voor de lange houdbaarheid van de chocolade, al dient chocolade er natuurlijk niet voor om maandenlang in de kast of op het rek te blijven liggen.

 

EVOLUTIES IN DE SECTOR

In de sector is men nog wat zoekende over of er het meest moet ingezet worden op de mogelijkheden qua compostering dan wel qua recycling. Intussen ontwikkelde de verpakkingsmachine-industrie infrastructuur die erop gericht is om met diverse biologische materialen te werken. Ecologische verpakkingen zullen wel een stuk duurder zijn dan conventionele - al wil of kan de sector daar geen specifieke cijfers aan koppelen - maar het aanvoelen is toch dat de consument steeds gevoeliger wordt voor duurzaamheid en eerlijke handel en daar ook een correcte prijs voor over heeft.