naar top
Menu
Logo Print
08/11/2018 - HELEEN CASTEL

WORLD CHOCOLATE MASTERS 2018:
GOUD VOOR ZWITSER ELIAS LADERACH

Een zoektocht naar de chocoladesmaken van morgen

Van 31 oktober tot 2 november vond op het Salon du Chocolat in Paris de wereldfinale van de World Chocolate Masters plaats. De eenentwintig finalisten, die elk hun land vertegenwoordigden, bewezen hun expertise aan de hand van vijf opdrachten: een sierstuk, een eigen chocolade, een gâteau de voyage, een vormpraline en een snack on the go. De tien finalisten met de hoogste score creëerden op de laatste dag nog een patisserie van de dag en een artistieke compositie in het thema van deze zevende editie: 'City Of Tomorrow'.

elias laderach

WINNAARS

De komende 3 jaar staat de titel van 's werelds beste chocolatier op naam van Elias Läderach. De jury noemde hem de Usain Bolt van de chocolade: gefocust, technisch, met extreme precisie en toewijding. Zijn aandacht voor detail is een tweede natuur. Naast de algemene overwinning won Elias Läderach de persprijs en de eerste plaats in vier van de zeven categorieën: Chocolate Showpiece, Chocolate Snack to go, Chocolate Design en Chocolate Bonbon. De zilveren medaille ging naar Fransman Yoann Laval. Al tijdens de eerste dag van de competitie was duidelijk dat Frankrijk en Zwitserland om de eerste plaats zouden strijden. De derde plaats was voor Florent Cheveau uit USA.

WEDSTRIJDVERLOOP

Meer dan ooit richtte de zevende editie van deze prestigieuze wedstrijd zich op innovatie en creativiteit, want de wereld van de gastronomie verandert in een ongelooflijk tempo. Het thema 'Futropolis' daagde alle finalisten uit om na te denken over hoe de steden van de toekomst de manier waarop we leven, consumeren, keuzes maken en genieten van chocolade beïnvloeden. De wedstrijdformule werd dit jaar getransformeerd met nieuwe opdrachten, een nieuwe setting en nieuwe impulsen. Simpelweg omdat nu, meer dan ooit, alle ambachtslieden voor nieuwe uitdagingen staan om relevant te blijven, echt innovatief te zijn en zich te onderscheiden.

OPDRACHTENgateau de voyage

Tijdens de wedstrijd probeerde ieder op zijn manier het thema Futropolis te weerspiegelen in de keuze van de ingrediënten, smaken, vormen en presentaties. Qua scores is er ook een wijziging gebeurd. Vroeger stonden de meeste punten op het sierstuk, nu is dit gelijk getrokken en staat alles op 15% van de totaalscore. Het kwam er dus op aan om smaakbommen te creëren. Er kwam ook een nieuwe opdracht bij: Gâteau de Voyage.

Ronde 1

Op de eerste dag van de wedstrijd gingen alle twintig kandidaten goed van start. In deze ronde maakten de chocolatiers een chocoladesierstuk volledig gemaakt van Cacao Barry chocoladecouverture en van cacao afgeleide producten: plastic chocolade, cacaoboter, cacaopoeder, cacaokernen, cacaoknibs, cacaodoppen, cacaolikeur, enz. De creatie wordt gedoopt tot Chocolate showpiece 'The Futropolitan'. Nieuw dit jaar was de Chocolate Travel Cake (Gâteau de Voyage): een origineel en innovatief concept voor de chocoladetaart die het thema van Futropolis weerspiegelt. Deze reistaart is een soort rijkelijke cake die je zou kunnen meenemen op reis. Ze blijft ook vijf à zes dagen vers op kamertemperatuur. (zoals de originele Japanse reistaarten). De jury besteedde bijzondere aandacht aan de verschillende texturen in de taart.

Ronde 2chocolate bonbon

In de volgende ronde van de World Chocolate Masters volbrachten alle finalisten nog drie opdrachten. Voor de Or Noir Chocolate Bar of the Furure creëerden ze een unieke, creatieve en originele chocoladereep. De jury zocht een originele smaakcombinatie waarbij de kandidaten met hun Or Noir chocolade alle zintuigen kunnen prikkelen. Voor de Moulded Chocolate-bonbon kregen de deelnemers de kans om hun volledig unieke en gepersonaliseerde chocoladevorm te creëren. Bij de laatste opdracht moesten de finalisten zich onderscheiden met een Chocolate Snack to Go. Deze innovatieve creatie moest inspelen op de behoefte aan meer 'on the go'-snacking en street food.

snacktogo

Ronde 3

Op de laatste dag streden de 10 finalisten met de hoogste score uit ronde 1 en 2 verder voor de eerste plaats. Met nog twee opdrachten: Chocolate design 'City of Tomorrow' en Fresh Patisserie of Futropolis konden de kandidaten zich nog een laatste keer bewijzen. Voor dit laatste was de jury op zoek naar een individueel gebak dat de grens tussen klassieke patisserie en restaurantdesserts doet vervagen: vers gemaakt; met frisse texturen en afgewerkt voor onmiddellijke consumptie.

BELGIË EN NEDERLAND

Jurgen Baert

jurgenbaert

De Belgische kandidaat Jurgen Baert inspireerde zich voor het thema Futropolis op de onderwaterwereld. “Als we verder leven zoals we nu doen, dan loopt de aarde onder. Mijn groot sierstuk is een soort hybridepersoon die zich aangepast heeft om onder water te leven. De grootste uitdaging was dan ook het sierstuk in elkaar steken en ervoor zorgen dat het ook blijft staan. Ik ben het meest trots op mijn snack to go. Met mijn wafeltje heb ik België in de kijker gezet. De jury was onder de indruk van mijn presentatie. Het is soms niet echt duidelijk wat de jury zoekt, maar ik bleef wel trouw aan mijn smakenpalet: Oosters getint met kruidige smaken. Als je citroengras, gember en kaffir limoenblad combineert, bekom je iets buitengewoon.

Patrick de Vries

patrickdevries

Met zijn 25 jaar was Patrick de Vries uit Enschede de jongste deelnemer. “Ik maakte een cake met een vulling van frambozenganache en een karamelcoating met stukjes biscuit en pure cacaoboon; een chocoladevariant van een bapaobroodje en een bonbon in de vorm van een framboos met daarin onder meer rode en gele framboos, zoethout, steranijs en kardemom. Ik vind framboos met dat dropachtige lekker en een interessante combinatie." Juryvoorzitter frank Haasnoot - zelf winnaar in 2011 - sprak namens de hele jury waardering uit voor de bapao van Patrick, maar het mocht niet baten, hij mocht niet door naar de derde ronde.