naar top
Menu
Logo Print
12/10/2018 - CAMILLE MORTIER

3d-printen

LOK NIEUWE KLANTEN MET 3D-PRINTER IN DE ETALAGE

En creëer unieke en gepersonaliseerde designs

Anno 2018 wordt 3D-printen ook in de voedingsindustrie steeds belangrijker. Vooral met chocolade kun je uitzonderlijke creaties printen. Wie bereid is om tussen 2.500 en 4.000 euro neer te tellen voor een food printer, zal er veel voordelen van ondervinden. Je kunt je creativiteit er volledig de vrije loop mee laten en ontwerpt unieke creaties die gemakkelijk te personaliseren zijn volgens de wensen van je klant.

IN HET KORT

  • Een 3D-printer maakt gedetailleerde chocoladecreaties door verschillende laagjes chocolade op elkaar te stapelen.
  • De kostprijs bedraagt gemiddeld tussen 2.500 en 4.000 euro.
  • De tijdsduur varieert van enkele minuten tot een drietal uur.
  • 3D-printers zijn ideaal om ontwerpen te personaliseren.
  • Je ontwerpt designs die je handmatig of met mallen nooit had kunnen verwezenlijken.

3D-PRINTEN MET CHOCOLADE

Digitale tekeningen kun je zelf maken met een tekenprogramma of je kunt een object scannen en omzetten naar een digitaal formaat

Het principe van 3D-printen met chocolade is simpel. Op basis van een digitale tekening worden verschillende laagjes vloeibare chocolade op elkaar gelegd om zo een driedimensionaal voorwerp te bekomen. De digitale tekening kan via een tekenprogramma gemaakt worden of via een 3D-scanner, waarmee je een object scant en omzet naar een digitaal formaat. Het verwerkingsproces bij het 3D-printen van chocolade wijkt nagenoeg niet af van het standaardverwerkingsproces.

Verschillende ingrediënten

Alle ingrediënten die omgevormd kunnen worden tot een gladde bereiding, kunnen ook gebruikt worden in een 3D-printer. Naast gesmolten chocolade kun je dus ook gebruikmaken van andere ingrediënten zoals fruit, praliné, boter en marsepein. Wanneer een ingrediënt vloeibaar of glad gemaakt is, gaat het in een cartridge en is het klaar om te printen. De enige vereiste is dat een ingrediënt niet te dun of net te dik is, maar bij chocolade vormt dit geen probleem. Bij dunne ingrediënten kunnen natuurlijke additieven zoals agaragar helpen om de creatie te verstevigen. Voor één ontwerp kun je verschillende ingrediënten en kleuren gebruiken. Daarvoor kan je ofwel de cartridge met meerdere lagen vullen, ofwel de machine pauzeren om het spuitje te vervangen.

In hoogte verstelbaar

Een 3D-printer kan in de hoogte aangepast worden, dus kun je ook rechtstreeks op het bord, koekje of op een taart printen. Bij zachte ingrediënten is dat zelfs noodzakelijk omdat je de creatie niet meer kunt oppakken en verplaatsen vanop het printplatform.

TIJDSDUUR VARIEERT

Digitale tekeningen kun je zelf maken met een tekenprogramma of je kunt een object scannen en omzetten naar een digitaal formaat

De duur van het proces kan variëren van slechts enkele minuten tot zo'n drie uur, afhankelijk van de grootte en complexiteit van het ontwerp. Gemiddeld wordt voeding geprint met een snelheid van 20 mm per seconde. “De snelheid om tot een resultaat te komen, vormt soms nog een werkpunt", vindt Pol Deschepper, leraar bij Ter Groene Poorte. Na het printen is de chocolade direct klaar voor consumptie.

PRIJSKAARTJE

Wat verder nog als een nadeel ondervonden kan worden, is het kostelijke prijskaartje. De prijs van een food printer bedraagt gemiddeld tussen 2.500 en 4.000 euro. Bij sommige leveranciers krijg je voor die prijs wel toegang tot gebruiksklare recepten en designs.

VEILIG EN GEZOND?

De cartridge is het enige deel van de machine dat met eten in aanraking komt. Deze is gemakkelijk afzonderlijk te reinigen en mag zelfs in de vaatwasmachine. Er worden geen artificiële hulpstoffen toegevoegd en alles wordt vers bereid, dus er gaan geen voedingsstoffen verloren.

TAL VAN VOORDELEN

Unieke, gedetailleerde creaties

Het grootste voordeel van een 3D-printer is dat je er creaties mee kunt ontwerpen die je op geen enkele andere manier voor elkaar zou krijgen met de vrije hand of met vormpjes. De verschillende laagjes zijn, afhankelijk van het gebruikte product, tot tussen 0,2 en 0,3 mm hoog en dus zo goed als onzichtbaar voor het blote oog. Je kunt er heel creatief mee aan de slag en kunt eindeloos experimenteren. Misschien ontdek je zo wel een nieuwe smakencombinatie. “3D-printers zijn een toegevoegde waarde voor datgene wat de chocoladebewerker op artisanaal vlak te bieden heeft", aldus Pol Deschepper.

3d-printen

Gepersonaliseerde designs

Met een 3D-printer kun je elk gerecht, figuur, praline of koekje volledig personaliseren, iets wat klanten sowieso waarderen. Je kunt bijvoorbeeld logo's, persoonlijke boodschappen en zelfs gezichten eenvoudig printen voor je klant, en dat zonder telkens nieuwe mallen te moeten kopen.

Minder afval

Het gebruiken van een 3D-printer vermindert de hoeveelheid voeding die weggegooid moet worden. Je kunt namelijk alles volledig opgebruiken, ook ingrediënten die anders weggegooid zouden worden omdat de vorm bijvoorbeeld niet perfect is.

Trekt klanten aan

Een innovatief stukje technologie zoals een 3D-printer valt op, daar bestaat geen twijfel over. Zet je er eentje in je etalage, dan stappen vast en zeker enkele nieuwsgierige klanten je winkel binnen. Het is hoe dan ook een manier om je van je concurrenten te onderscheiden.

TOEKOMST

3D-printers zullen in de toekomst vermoedelijk alleen maar belangrijker worden. Maar het ambacht van de chocolatier kan een machine niet zomaar vervangen.

Pol Deschepper: “Chocolade kan niet zonder machine en omgekeerd. Het is zeker niet de bedoeling om de technieken van vroeger aan de kant te schuiven, maar artisanaal werk en technologie hebben elkaar nodig. Dit maakt de chocolatier van de toekomst sneller en rendabeler, en de 3D-printer wordt een aanvulling op wat de chocolatier doet. Als je ziet hoeveel vraag er is naar personalisatie, dan kan zo'n machine perfect een logo printen, terwijl de chocolatier zich met iets anders bezighoudt.

Toch moeten we durven in te zien dat 3D-printen met chocolade nog in het beginstadium staat als we het bekijken als onderdeel van een volledig productieproces. Of in de toekomst de chocolade-industrie volledig bepaald zal worden door de 3D-printer, is dus nog maar de vraag."

3D-PRINTEN IN OPLEIDINGEN3d-printen

“Vorig schooljaar wilde ik de technologie van 3D-printen stelselmatig integreren in de opleiding", vertelt Pol Deschepper van Bakkerijschool Ter Groene Poorte. “Dit omdat ik vind dat in een snel technisch evoluerende wereld innovatie heel relevant is en we niet zonder kunnen. We hebben legoblokjes van chocolade geprint voor de mini-onderneming van de laatstejaarsstudenten. Het is onze bedoeling om deze technologie van 3D-printen elk jaar aan bod te laten komen", klinkt het. In Nederland kochten enkele scholen zoals Radbound University, HAS Hogeschool en InHolland Hogeschool al een food printer van ByFlow om 3D-printen volledig te integreren in het lessenpakket.