naar top
Menu
Logo Print

Panning biedt eindeloos veel mogelijkheden. Experimenteer met verschillende lagen en kernen, en je klanten zullen versteld staan

VERRAS UW KLANTEN MET CREATIEF GEDRAGEERDE PRODUCTEN

Speel in op de snacking trend met kleine zakjes

Panning of drageren is een eeuwenoud proces om producten te voorzien van een laagje suiker of chocolade. Het werd geïntroduceerd door de Egyptenaren en wordt al jarenlang gebruikt in de farmaceutische industrie voor de afwerking van pillen. Het enige wat je als chocolatier nodig hebt om met panning te starten, is een goede drageerketel.

DRAGEREN

Het drageren van producten bestaat al sinds de tijd van de Egyptenaren. Deze eeuwenoude techniek is nooit weggeweest en wint nu weer aan populariteit. Drageren, oftewel panning, houdt in dat een kern wordt voorzien van een laagje. Dat kan een chocoladelaagje zijn, maar ook een al dan niet gekleurd suikerlaagje of een laagje karamel. Waar de Egyptenaren nog gebruikmaakten van een eenvoudige kom, opteren we nu voor een drageerketel om producten van een laagje te voorzien.

Harde of zachte kern

Bij panning denken we vaak aan de klassieke producten zoals een met chocolade gecoate hazelnoot of amandel, maar de mogelijkheden zijn nagenoeg eindeloos. Zelfs pillen worden al jarenlang gedrageerd bij de afwerking. Bijna alle harde kernen kunnen van een laagje voorzien worden, denk maar aan noten, gepofte rijst, pijnboompitten en koffiebonen. Ook zachte kernen zijn perfect mogelijk zoals een kern van rozijnen, gedroogd fruit, nougat of marshmallows. Een vloeibare kern vergt meer technische vaardigheid, maar is zeker doenbaar.

 

Panning biedt eindeloos veel mogelijkheden. Experimenteer met verschillende lagen en kernen, 
en je klanten zullen versteld staan

Een drageermachine met een capaciteit van 2 tot 15 kg kost u ongeveer tussen 3.500 en 12.000 euro, afhankelijk van de mogelijkheden

 

DRAGEERMACHINES

Panning biedt eindeloos veel mogelijkheden. Experimenteer met verschillende lagen en kernen, 
en je klanten zullen versteld staanPanning biedt eindeloos veel mogelijkheden. Experimenteer met verschillende lagen en kernen, 
en je klanten zullen versteld staan

Om met panning te beginnen, is een drageermachine een absolute must. De benodigde ingrediënten heeft elke chocolatier standaard in zijn atelier staan. Drageerketels worden dikwijls ontworpen om op grote schaal te produceren, toch zijn er verschillende fabrikanten die al drageermachines aanbieden vanaf 2 kg.

Welke machine?

Het soort ketel dat u kiest, hangt volledig af van uw eigen noden en wensen. Er zijn volledig automatische tot manueel bedienbare machines verkrijgbaar, met een capaciteit van 2 tot duizenden kilo's.

Naast ketels zijn er ook drageertapijten of belt coaters op de markt. In plaats van een ronddraaiende ketel krijg je een draaiende band waar de producten op ronddraaien.

Panning biedt eindeloos veel mogelijkheden. Experimenteer met verschillende lagen en kernen, 
en je klanten zullen versteld staan

Panning biedt eindeloos veel mogelijkheden. Experimenteer met verschillende lagen en kernen, en je klanten zullen versteld staan

Een drageermachine met een capaciteit van 2 tot 15 kg kost u ongeveer tussen 3.500 en 12.000 euro, naargelang van de mogelijkheden. De fabrikanten zullen u met de nodige raad en daad bijstaan bij de keuze van de juiste ketel. Veel fabrikanten bieden zelfs specifieke opleidingen aan voor het drageren van producten.

WERKWIJZE

Met een drageermachine kun je allerhande ingrediënten coaten met gesmolten chocolade. Een groot voordeel is dat de chocolade niet getempereerd hoeft te zijn. De ingrediënten, bijvoorbeeld hazelnoten, gaan in de ketel. Je laat de ketel draaien met de koudeluchtblazer aan. Vervolgens wordt de chocolade laag voor laag opgebouwd door telkens een kleine hoeveelheid in de ketel te spuiten op een temperatuur van 45 °C. Door de koude lucht zetten de lagen zich telkens vast op de nootjes en door te roteren, blijven de nootjes los van elkaar. De hoeveelheid chocolade en het aantal lagen bepalen het eindgewicht en het formaat van het eindproduct.

 

Presenteer de gedrageerde producten in grote bakken, voor of achter de toonbank, als je wilt dat klanten zelf een zakje kunnen samenstellen

Panning biedt eindeloos veel mogelijkheden. Experimenteer met verschillende lagen en kernen, 
en je klanten zullen versteld staan

 

AANTREKKELIJKE VERPAKKING BOOST VERKOOP

Panningproducten kunnen op een zeer toffe manier verpakt en verkocht worden. Speel in op de snacking trend met kleine zakjes die gemakkelijk 'on the go' gekocht worden. Terwijl pralines vaak als cadeau gekocht worden, dienen gedrageerde producten vaak voor eigen consumptie.

Je kunt leuke kleurtjes en vormen combineren in één verpakking, in doosjes of doorschijnende kokers. Transparante verpakkingen trekken gegarandeerd de aandacht van de klant. Presenteer de gedrageerde producten in grote bakken, voor of achter de toonbank, als je wilt dat klanten zelf een zakje kunnen samenstellen.

WEES CREATIEF

De kwaliteit van een gedrageerd product begint met eerlijke en kwaliteitsvolle producten. Panning biedt tal van mogelijkheden, dus laat je creativiteit de vrije loop en onderscheid je zo van andere chocolatiers. Niet alle panningproducten hoeven te glanzen of rond te zijn. Verras je klanten dus met een exclusiever assortiment. Gebruik je noten, dan kun je die bijvoorbeeld roosteren en/of karamelliseren om een extra touch te geven aan de smaak.

 

 

RECEPT: GEDRAGEERD FRUIT (BELCOLADE)

Ingrediënten:

  • gedrageerde productenVerschillende soorten gedroogd fruit: 1.000 gram.
  • Dextrose: 50 gram.
  • Chocolade naar keuze: 5.000 gram.

Werkwijze:

  • Smelt de chocolade tot 40 °C.
  • Voeg de dextrose aan het gedroogde fruit toe om te voorkomen dat het fruit samen blijft plakken.
  • Voeg de chocolade toe.
  • Gebruik een drageermachine om een laagje chocolade rond het gedroogde fruit te leggen.
  • Volg de aanwijzingen van jouw specifieke machine om volgens de correcte parameters een gladde laag te maken.
  • Gebruik glansmiddel op basis van Arabische gom om het product nadien extra te doen glanzen.