naar top
Menu
Logo Print

CORRECTE OMGEVINGSTEMPERATUUR EN VOCHTIGHEIDSGRAAD CRUCIAAL

Winkelklimatisatie chocolaterie is geen overbodige luxe

Chocolade is een delicaat product. Belangrijk is een constante temperatuur. Klimatisatie zorgt niet alleen voor verkoeling tijdens warme dagen, maar ontvochtigt ook de lucht, waardoor er een aangenaam binnenklimaat ontstaat. Bovendien verhoogt airconditioning het algemene welzijn van u, uw klanten en uw medewerkers. Leveranciers gaan uit van uw noden en behoeftes om te bepalen welke airco het best beantwoordt aan de uiteenlopende eisen. De keuze hangt af van onder meer de grootte van de winkel en de oriëntatie.

KLIMATISATIE IN EEN NOTENDOP

  • Een constante temperatuur en gecontroleerde luchtvochtigheid zijn een must.
  • Een aangenaam binnenklimaat schept de ideale winkelomgeving vanaf het moment dat de consument de winkel binnenstapt.
  • Airconditioning is altijd een kwestie van maatwerk door specialisten.
  • Voor elke ruimte en elk budget is er een oplossing.
  • Met geavanceerde systemen monitort u alle koelzones in uw pand, wat leidt tot optimalisatie en kostenbesparing.

GECONTROLEERD KLIMAAT IS EEN MUST

Constante temperatuur

Temperatuur en luchtvochtigheid gaan hand in hand, en spelen een cruciale rol in de chocolaterie. De ideale productie-, bewerk-, bewaar- en verkooptemperatuur ligt tussen de 12 en 20 °C. Bij hogere temperaturen is er kans op smelten. Pralines met alcohol of roomboter geven de voorkeur aan koele temperaturen. Chocolade met vullingen van praliné, room en marsepein of truffels zijn op hun best tussen de 15 à 18°. Bij hogere temperaturen wordt de chocolade zachter en neemt ook de glans af. Lagere bewaartemperaturen zijn minder riskant. Belangrijk is echter vooral dat de temperatuur constant gehouden wordt en dat er geen grote schommelingen zijn.

Luchtvochtigheid

Onder invloed van licht en lucht wordt het vet in chocolade afgebroken tot kleine deeltjes, met een sterke smaakafwijking en slechte geur tot gevolg. Er kan een witte laag op het product verschijnen onder de vorm van vetrijp door temperatuurschommelingen, of suikerrijp bij een te hoge vochtigheid. Dit proces is oxidatie. Donkere chocolade en melkchocolade bevatten van nature antioxidanten. Witte chocolade bevat die stoffen echter niet, waardoor die veel gevoeliger is voor oxidatie dan de beide andere soorten. Het verdient dan ook aanbeveling om zeker witte chocolade extra goed te beschermen. Als vuistregel geldt voor het bewaren van chocolade een relatieve vochtigheid van ongeveer 50%. Dit evenwicht kan worden bereikt in een presentatietoonbank waarin een aangepast koelsysteem zorgt voor een lage vochtigheid, in combinatie met airco in de winkelruimte.

Temperatuurzones

Klimatisatie van uw pand heeft als bijkomend voordeel dat u kunt werken met verschillende temperatuurzones voor een optimale presentatie en verkoop van uiteenlopende producten in de winkel, eventueel gekoppeld aan de atelierruimte.

Comfort

Hoewel klimatisatie in de eerste plaats wordt geïnstalleerd met het oog op het creëren van de optimale omstandigheden voor uw producten, is er nog een bijkomend voordeel. Want uiteraard is ook het comfort van uw personeel en klanten belangrijk. U schept de ideale werk- en winkelomgeving door een aangenaam binnenklimaat te scheppen.

EENVOUDIGE MONITORING VAN KOELZONES

De leveranciers bieden u diverse concepten voor een geavanceerde koeling. Er zijn systemen op de markt waarmee u alle koelzones van uw zaak continu in de gaten kunt houden. Via een scherm in uw pand en/of online via uw computer, tablet of gsm regelt u vanop afstand de temperatuur van al uw koelzones. Elke koelzone wordt apart aangestuurd: koeltoonbanken, koeling in het atelier, airco in de winkelruimte ... Het is ook mogelijk om een alarmmelding te installeren zodat u bij overschreden waarden een seintje krijgt en waarbij desgewenst zelfs installateurs of technische managers in geval van een storing inloggen op het systeem om snel te reageren. Eventueel worden deze concepten ook aangesloten op de beheersysteem van een derde partij zoals bestaande systemen voor ventilatie en verlichting, brand- en beveiliging. Dankzij intuïtieve schermen is een individuele of centrale besturing mogelijk, net als het instellen van timers voor, tijdens en na de openingsuren. Dergelijke intelligente concepten verhogen het rendement van het systeem, reduceren het stroomverbruik en zorgen voor een optimaal comfort.

AIRCONDITIONING

Maatoplossing

Klimatisatie wordt altijd op maat uitgetekend. Een gespecialiseerde firma bekijkt alle opties afhankelijk van een aantal parameters zoals de grootte van de winkel, de oriëntatie en uw overige koeling. Een winkel gesitueerd aan de noordkant die daarnaast beschikt over veel koeltoonbanken, heeft misschien helemaal geen airco nodig. Is er integendeel een grote etalage met veel zon, dan moet de airco de zonnestraling opvangen en is ook aangepaste zonwering aangeraden.

Diverse opties

U kunt kiezen voor een singlesplitsysteem waarbij de airconditioning bestaat uit één binnenunit en één buitenunit. Ook is het mogelijk een multisplitsysteem te installeren waarbij verscheidene binnenunits verbonden zijn met één buitenunit. Groot voordeel van dit systeem is dat het mogelijk is om later uit te breiden. Wat de binnenunits betreft, is voor een kleine pralinewinkel bijvoorbeeld een hoogwandmodel dat dicht bij het plafond gemonteerd wordt interessant. Een traditioneel cassettemodel wordt dan weer tegen het plafond bevestigd. Een winkelruimte van zo'n 25 à 30 m² wordt meestal uitgerust met een inbouwtoestel verborgen in het plafond, waarbij het debiet verdeeld wordt over verschillende roosters. Een dergelijk systeem kost zowat het dubbele van een hoogwandsysteem. Uiteraard wordt rekening gehouden met de mogelijkheden: is er voldoende ruimte in het vals plafond om de unit te verbergen, kunnen de plafondtegels gemakkelijk worden weggenomen of zijn het integendeel gyprocplaten? Eventueel kan de inbouwprocessor ook in een naburig lokaal worden geplaatst; zo is het toestel gemakkelijk bereikbaar voor onderhoud.
Een kanaalmodel is heel discreet en wordt weggeborgen in het plafond. Dit model is aangewezen voor ruimtes vanaf 60 à 70 m². Een dergelijk toestel heeft verscheidene uitlaten die worden verdeeld over de volledige oppervlakte van de winkel en de eventuele verbruikszaal.

Koeling en verwarming in één

Elk merk heeft verschillende toestellen, onder meer afhankelijk van de oppervlakte en de snelheid waarmee u de ruimte wil klimatiseren. Tegenwoordig wordt voor winkels meestal geopteerd voor toestellen met een warmtepomp, die zowel koelen als verwarmen. Daarmee zijn ontsierende radiatoren niet langer nodig. Deze systemen staan het hele jaar door aan en draaien op lage snelheid. Ze zorgen ervoor dat er geen grote temperatuurverschillen zijn en werken daarnaast zeer energiezuinig.