naar top
Menu
Logo Print

PATISSERIEDECORATIES

Decoraties voor patisserie, ze bestaan in allerlei soorten, vormen en kleuren. Van suiker en chocolade tot marsepein naar zelfs non-fooddecoraties: er is voor elk soort gebak een gepaste kers op de taart.

An De Maere

SOORTEN DECORATIES

Decoraties in suiker

Dit soort van decoratie wordt vooral gemaakt in suikerdeeg, zoals in de vorm van bloemetjes en blaadjes. Decoraties in suiker worden echter veel minder gemaakt in gegoten of getrokken suiker, aangezien het hier toch om een vrij vochtgevoelig product gaat.

Plaatje eclairDecoraties in chocolade

Binnen het segment van de chocolade worden voornamelijk kant-en-klare decoraties gebruikt in allerlei vormen en kleuren, gaande van bolletjes en krulletjes naar driehoekjes, tot zelfs bloemen, vlinders en strikken.

Transfers

Vaak gepersonaliseerd

Transfers vormen veruit de enige soort van decoratie die patissiers nog zelf maken. Vaak zijn ze gepersonaliseerd met het logo of de naam van de zaak.

Decoraties in marsepein

Traditionele afwerking

Decoraties in marsepein worden nog steeds gebruikt voor gebak, maar dan voornamelijk bij traditionele afwerkingen.

Roosjes komen vaak terug, net als een stukje marsepein met daarop bijvoorbeeld de naam van de jarige gegarneerd.

Decoraties in hostie

Hostie wordt voornamelijk gebruikt om foto's op te printen. Nadeel aan dit product is dat het vrij gevoelig is aan vocht. Het wordt daarom vooral gebruikt voor gebakken producten, zoals brood of cake met daarop een zegel in hostie, met een print van het logo van de zaak of een fotoprint.

Foodprinting

Foodprinting wordt voornamelijk ingezet bij feestgebak, zoals huwelijksstaarten, themagebak, verjaardagstaarten …

Er wordt meestal gebruikgemaakt van een foodprinter waarmee een tekening of foto wordt geprint op een transfersheet. Die sheet wordt vervolgens ingestreken met een dun laagje getempereerde witte chocolade. Na het uitkristalliseren zal men de print ontvormen en op het gebak aanbrengen.

Non-fooddecoraties ook populair

Bij ijstaarten en themagebak voor kinderen zijn non-fooddecoraties bijzonder populair. Gespecialiseerde firma's bieden vaak volledige pakketten aan voor het afwerken van dergelijke patisserie, en dat al naargelang van het thema. Voor de eindejaarsfeesten zijn dat dan de traditionele Jezusfiguurtjes, kerstboompjes, cadeautjes, hulsttakjes …

Tijdens de valentijnsperiode draait alles om hartjes, en tijdens de paasperiode duiken dan weer kuikentjes en eitjes op.