naar top
Menu
Logo Print

ORIGINELE KWALITEITSMALLEN TILLEN UW CHOCOLADE EEN TRAPJE HOGER

Kies voor maatwerk om zich te onderscheiden

Kwaliteitsvolle mallen zijn het begin van perfecte pralines, tabletten en holgoed. Polycarbonaat geeft de juiste krimp, zorgt voor een perfecte glans op de chocolade, is uitermate geschikt voor detailfiguren en kent dan ook talrijke toepassingen. Heel wat fabrikanten specialiseren zich in maatwerk: met een eigen logo of een uniek ontwerp onderscheidt u zich van de concurrentie. Het juiste materiaal, perfect voorgekristalliseerde chocolade en de correcte koeltijden garanderen een optimaal resultaat.

Na gebruik blijft een dun laagje cacaoboter achter in de vorm, wat een mooie glans garandeert (Henk Koenen)
Na gebruik blijft een dun laagje cacaoboter achter in de vorm, wat een mooie glans garandeert (Henk Koenen)

ONVERWOESTBARE KUNSTSTOF

Chocoladevormen bestaan al sinds circa 1800. Oorspronkelijk werden ze veelal van metaal gemaakt. Sinds het eind van de jaren 1960 zijn ze van kunststof, en vandaag is het gebruik van metalen mallen een verdwenen ambacht.

POLYCARBONAAT

Polycarbonaat is een stevig en hard materiaal dat in tegenstelling tot de meeste andere kunststoffen hoge temperaturen aankan. Dit materiaal is vooral gekend onder de merknaam Makrolon. Het is helder, transparant, erg breuk- en slagvast. Polycarbonaat is dan ook een veel gebruikte grondstof in de voedingsindustrie, en is in het bijzonder aangewezen voor de productie van chocoladevormen. Deze stof is uitermate geschikt voor injecteren op matrijzen, onbreekbaar na injectie en kent een extreem lange levensduur.

Troeven

Polycarbonaat is makkelijk in gebruik en kent een groot aantal toepassingen. Het harde materiaal garandeert een mooi gedetailleerde vorming. Er is dan ook een erg breed gamma aan vormen op de markt. Elk jaarthema, elk seizoen en elke gelegenheid komt aan bod. Het is onverwoestbaar en ook geschikt voor structureel gebruik. Polycarbonaat heeft voorts twee grote voordelen die de stof uitermate geschikt maken voor de chocolatier: het geeft de juiste krimp bij koeling en zorgt voor een perfecte glans op de chocolade. Ontwerpen zijn mogelijk vanaf een standaardvormenmaat van 275 x 135 x 20 mm tot maximaal 1.500 mm lengte.

Prijskaartje

De prijzen zijn dikwijls afhankelijk van de afgenomen aantallen. Pralinevormen van135 x 275 mm zijn verkrijgbaar vanaf € 16 per stuk (exclusief btw). De iets grotere moules van 175 x 275 mm zijn beschikbaar vanaf€ 19 per stuk (exclusief btw).

3D-holvormen van Eurochocolates met magneten, tijdbesparend en ideaal voor het produceren van grotere series
3D-holvormen van Eurochocolates met magneten, tijdbesparend en ideaal voor het produceren van grotere series

POLYETHYLEENTEREFTALAATGLYCOL (PETG)

PetG wordt geregeld gebruikt om prachtig gedetailleerde holgoedvormen te maken. Het is iets flexibeler dan polycarbonaat, waardoor de chocolade gemakkelijker uit de vorm gaat. Bij duurzame transparante PetG kan de chocolatier het stollen van de chocolade in de vorm nauwkeurig opvolgen. Het grootste nadeel is dat het materiaal een relatief lage smelttemperatuur heeft, waardoor het af te raden is om deze vormen in de vaatwasserte wassen bij programma's boven 65 °C. Holgoedvormen zijn dikwijls magneetvormen met hoogkwalitatieve magnetische klemmen die ervoor zorgen dat de vormen jarenlang braamloos openen en sluiten. Dergelijke PetG-vormen zijn te koop vanaf € 25. Hoe meer magneten, hoe duurder.

 


VERSCHILLENDE TOEPASSINGEN

Pralines

 • Pralinevormen of kadervormen, enkele vormen voor bijvoorbeeld pralines of platte chocoladeproducten (met een vlakke achter/onderkant), geschikt voor handmatig of automatisch vulwerk.
 • Pralinevormen of kadervormen, dubbelvormen van twee gelijke of ongelijke helften; denk aan paaseitjes, bollen, diamanten, vruchten enz.
 • Lettervormen: 100, 135, 200, 400 g enz. Gespiegelde lettervormen zoals de letter S: hierbij kan de zichtzijde van de letter na het gieten gedecoreerd worden met bv. nootjes. Ook cijfervormen zijn verkrijgbaar.
 • Magneetvormen om te werken met transfersheets. Met magneetvormen kunt u eenvoudig in full-color met eetbare inkt op witte chocolade printen. U maakt zelf de ontwerpen met een softwareprogramma, of gebruikt standaardontwerpen.
 • Dubbelvormen met magneet om bijvoorbeeld truffelkogels te maken.
 • Figuurvormen met klemmen of magneten.
 • Slingervormen: deze vormen zijn voorzien van een magneetstrip om op de slingermachine te bevestigen.

Holgoedfiguren

Chocolate World heeft een zeer ruim assortiment poly­carbonaatvormen. Die zijn uitermate geschikt voor injectie
Chocolate World heeft een zeer ruim assortiment poly­carbonaatvormen. Die zijn uitermate geschikt voor injectie
 • 3D-holvormen (handvormen met open bodem) die gesloten worden met klemmen.
 • 3D-holvormen (handvormen met open bodem) met magneten. Voor het produceren van grotere series van een model is dit een ideaal product omdat het tijdbesparend is (er hoeven geen klemmen te worden op- en afgenomen).
 • Gesloten bodemvormen (slingervormen), gebruikt voor het produceren van zeer grote aantallen holfiguren. Deze vormen worden bevestigd aan één van de armen van een slinger- of zwiermachine.

MAATWERK

Heel wat fabrikanten bieden ook maatwerk aan, anderen specialiseren zich hier zelfs in. Denk aan logo's, beeldmerken, gebouwen, tekeningen, fantasieontwerpen enz., vrijwel alles is mogelijk. Uitgevoerd in flexibele polyvormen voor eenmalige projecten, of om enkele keren te gebruiken, of in 100% polycarbonaat voor een langdurig perfect resultaat. Deze ontwerpen met uw eigen inbreng worden op zich verkocht, of als setje (bv. verscheidene bloemen samen, een combinatie van rond of ovaal en daarnaast recht, of een mix van tabletten, repen en pralines). Van kleine vormen in standaardformaat tot grote industriële mallen met een minimumafname. Dergelijk maatwerk is vaak erg origineel, snel geleverd én goed in prijs.

TIPS VAN PROFS

Bouwhuis levert vormsets om origineel uit de hoek te komen

Kies de juiste gietvorm

De krimpsnelheid van het materiaal waaruit de pralinevorm is gemaakt, speelt een belangrijke rol in de kwaliteit van het afgewerkte product. Als de krimpsnelheid hoger is dan de krimpsnelheid van de chocolade, blijft er het risico op doffe vlekken, vooral dan bij een pralinevorm met weinig reliëf. Dat verklaart meteen waarom de polycarbonaat- of makrolonvormen voor het betere giet- en vormwerk de voorkeur genieten boven gietvormen van andere materialen: de krimpsnelheid van polycarbonaat is lager dan die van chocolade.

Tempereermachine

Om de vormen schoon te houden, is een tempereermachine aangewezen. Dankzij een perfecte temperering en de doseerfunctie vult u de (praline)vormen met exacte hoeveelheden. Zo hoeft u de vormen dus niet af te strijken maar enkel in te trillen. Na het ontvormen zijn de vormen volledig proper en opnieuw klaar voor gebruik. Haal de vormen ook niet direct vanuit de koeling, want dan zijn ze nog te koud. Sommige chocolatiers verwarmen hun vormen voor, bijvoorbeeld door deze kort warm te blazen met een föhn.

Perfect resultaat

Een veel voorkomende afwijking bij vormwerk is zoals gezegd het ontstaan van doffe vlekken op de gladde oppervlaktes van pralines of chocoladefiguren. Belangrijke factoren bij het gieten zijn het gebruik van perfect voorgekristalliseerde chocolade met een hoog gehalte aan cacaoboter en het respecteren van de koeltijden. Koel niet te lang maar zeker niet te kort, bij voorkeur op 10 à 15 °C. Chocolade is als grondstof te vergelijken met boter. Het bestaat uiteraard voor het grootste deel uit cacaoboter. Cacaoboter is polymorf: het kan verschillende kristalstructuren aannemen. Enkel de bètavorm geeft aan de chocolade zijn goede eigenschappen: glans, hardheid, krimpkracht, mondgevoel, langere houdbaarheid, aroma. Wanneer chocolade zijn vetkristallen verliest door een te hoge temperatuur bij het opwarmen, wordt ze grijs en zanderig. Ook de smaak wordt beïnvloed. De vetkristallen worden groot en onregelmatig.

Onderhoud en stockage

Chocoladevormen uit polycarbonaat zijn gevoelig voor chemische en mechanische bewerkingen. Aan te raden is om de vormen zo min mogelijk te reinigen. Na elk gebruik blijft een dunne film cacaoboter achter in de vormen. Dit zorgt voor een mooie glans. Als u toch wilt schoonmaken, gebruik dan geen zeep, en zeker nooit agressieve detergenten, enkel gedistilleerd water verwarmd tot 50, maximaal 60 °C. Werk alleen met een lage waterdruk; water onder hoge druk kan de oppervlakte van de moule beschadigen. Zet geen borstels of harde sponzen in. Blaas de vormen bij voorkeur droog met perslucht of droog af met een vezelvrije katoenen doek. Stockeer stofvrij op kamertemperatuur.

ARTIKEL BEKNOPT
• Polycarbonaat of Makrolon geeft de juiste krimp bij koeling en zorgt voor een perfecte glans;
• PetG maakt gedetailleerde vormen mogelijk en is ietsje flexibeler dan polycarbonaat;
• Mallen met magneten zijn tijdbesparend;
• Dankzij maatwerk personaliseert u uw gamma, bijvoorbeeld met een logo of
een unieke vorm;
• Reinig moules zo weinig mogelijk, en in ieder geval voorzichtig.