naar top
Menu
Logo Print
14/10/2019 - TARA VAN DEN NESTE

HET OOG WIL OOK WAT: ENKELE TIPS VOOR HET MAKEN VAN PEPERKOEKENHUISJES

De ambachtelijke en oogstrelende peperkoekenhuisjes van Guy van de Vorst.

Kroonbakker vzw is een vereniging van bakkers die, met de steun van bloemproducent Paniflower, ambacht en vakmanschap promoot. Tijdens de Bakery Masterclass op 7 oktober 2019 in Het Broodhuys te Beerzel kregen verscheidene bakkers de mogelijkheid hun producten in de kijker te zetten. Het publiek bestond voornamelijk uit nieuwsgierige en leergierige bakkers. Guy van de Vorst demonstreerde er hoe je peperkoekenhuisjes maakt en gaf wat nuttige tips mee.

esthetische peperkoekenhuisjes Guy Van de Vorst

ESTHETISCHE MEERWAARDE

De ambachtelijke bakker Guy van de Vorst specialiseert zich in het maken en decoreren van speculoospoppen en peperkoekenhuisjes. Volgens Guy voegt de decoratie een meerwaarde toe aan het product. Dit puur esthetische werk is echter zeer arbeidsintensief. Maar jouw geduld wordt uiteindelijk geloond aangezien de consument wel bereid is om te betalen voor authenticiteit, kwaliteit en uniciteit. Met andere woorden, iets waar veel tijd in kruipt, vindt de klant de moeite waard. Wanneer deze worden geëtaleerd in jouw bakkerij, straal je een zekere ambachtelijkheid uit naar de klant die zich aangetrokken voelt tot al dat moois.

ambachtelijk peperkoekenhuisje Guy Van de Vorst

Je kan voor diverse gelegenheden een peperkoekenhuisje maken. De hoogdagen zijn vanzelfsprekend de kerstperiode. De bruine huisjes met een sneeuwen dak, een kerstboompje en een kerstman dragen dan ook bij tot die knusse kerstsfeer. Er zijn natuurlijk nog genoeg andere mogelijke thema’s, zoals Halloween, Valentijn, Pasen. Werk met donkere kleuren voor Halloween en werk af met een grafzerkje en een spin. Tijdens Valentijn steken de rode kleuren en de hartvormen vooral de kop op. Voor Pasen kan je jouw werkje dan weer decoreren met suikereitjes en een miniatuur paashaas. Je kan de huisjes ook op aanvraag maken voor bijvoorbeeld een communie of trouwfeest en ze helemaal in het wit hullen.

BENODIGDHEDEN

Honingkoek

Guy van de Vorst gebruikt honingkoek als basis voor zijn huisjes. Wanneer het deeg klaar is, dek je het af en plaats je het in de koelkast om op te stijven. Honingkoekdeeg blijft lang houdbaar – ongeveer één tot drie maand – als je het goed bewaart. Laat het gebakken deeg ongeveer één dag rusten vooraleer je begint met afspuiten en decoreren. Merk wel op dat het deeg zeer weergevoelig is. De koek wordt namelijk harder bij warm weer en zachter bij vochtig weer. Bovendien zijn de restjes van het honingkoekdeeg ideaal om taarten mee te decoreren.

HONINGKOEKpeperkoekenhuisje Guy van de Vorst

Ingrediënten:

 • 7,5 kg tarwebloem
 • 4,5 kg honing
 • 1,5 kg kristalsuiker
 • 750 g (15) eieren
 • 2 x 300 g water
 • 85 g alkali
 • 85 g natriumbicarbonaat
 • 75 g kaneel.

Bereidingswijze:

 • Zorg eerst en vooral dat de honing lopend is door hem op te warmen.
 • Giet daarna de honing op de suiker en voeg de eieren toe.
 • Meng er vervolgens de bloem en suiker door.
 • Los de alkali op in 300 g water en giet deze oplossing bij het mengsel tijdens het draaien.
 • Doe hetzelfde met het bicarbonaat.
 • Laat het deeg opstijven in de frigo.
 • Rol het deeg uit.
 • Snijd de vormen en figuren uit.
 • Bak het deeg af op 180° met de kleppen open.

Glaçe royal

Glaçe royal stelt vaak de sneeuw voor waarmee de huisjes worden afgespoten. Eén scheut of enkele druppels azijn zorgen ervoor dat de sneeuw op de huisjes langer wit blijft en niet vergeelt. Je kan ook altijd een druppeltje kleurstof toevoegen om je huisje in een andere kleur te decoreren, bv. rood tijdens Valentijn. Na alles te hebben gemixt, doe je de glaçe royal in een spuitzak en dan ben je klaar om te versieren.

Tip van Guy: "Voeg een scheut azijn toe aan je glaçe royal zodat het langer wit blijft”

ambachtelijk peperkoekenhuisje kerst Guy Van de Vorstambachtelijk peperkoekenhuisje Guy Van de Vorst trouwfeestambachtelijk peperkoekenhuisje Guy Van de Vorst Halloween

 

INGREDIËNTEN GLAÇE ROYAL:

 • 1 kg bloemsuiker
 • 175 g vers eiwit
 • Eén scheutje azijn of enkele druppels azijnzuur
 • Kleurstof?

ambachtelijke peperkoekenhuisjes Guy Van de VorstDECOREREN

Snij nauwkeurig de randen van de honingkoek zodat je ze beter tegen elkaar kan plaatsen. Let wel op dat je er geen te grote stukken van snijdt. Plak de stukken aan elkaar door middel van chocolade. Ga proper en rustig te werk zodat je achteraf niet te veel knoeiwerk moet verdoezelen. Voor extra versteviging kan je ook altijd een stokje langs de achterkant door de koek steken. Op deze manier bouw je het huisje langzaam op. Het is wel eenvoudiger om de gevels eerst te decoreren voor ze te plaatsen. Ze kan je gedetailleerder te werk gaan.

Tip van Guy: "Decoreer eerst de gevels alvorens het huisje op te bouwen”

Met de glaçe royal spuit je de finishing touch. Breng eerst wat rolfondant aan op de plaatsen waar je zal spuiten zodat de glaçe royal goed blijft plakken. Hoe je versiert, hangt compleet van jou af. Hul je het huisje volledig in glaçe royal of hou je het sober en versier je enkel wat details? Je kan daar alle kanten mee op gaan, dus laat jouw creativiteit de vrije loop. Hou er wel rekening mee dat, wanneer je sneeuw spuit, de sneeuw recht naar beneden valt. Tot slot kan je het geheel afwerken met marsepein, snoepjes en figuurtjes. Door jouw eigen karakter eraan toe te voegen, onderscheid je jezelf als bakker van de rest.

ambachtelijke peperkoekenhuisje Guy Van de Vorst

Tip van Guy: "Breng eerst wat rolfondant aan op de honingkoek vooraleer je de glaçe royal opspuit: zo blijft het goedje plakken”

ETALEREN

Laat het afgewerkte product twee dagen tot zichzelf komen voor je inpakt. Zet je huisje op een groter stuk karton of isomo om het inpakken te vergemakkelijken. Zo voorkom je dat er eventueel stukken afvallen. Als je een tiental huisjes in je bakkerij etaleert dan zullen die sneller de deur uitgaan dan één huisje. Guy Van de Vorst merkt ook op dat de bruine huisjes die het minst glaçe royal en de minste kleurstoffen bevatten, het meest in trek zijn.

Tip van Guy: "Plaats het afgewerkte huisje op een groter stuk karton zodat er geen stukken afvallen tijdens het inpakken”

Het maken van peperkoekenhuisjes is een ambachtelijk werk dat zeker het proberen waard is. Door de huisjes in jouw toonbanken te presenteren kan je als bakker namelijk uitblinken. De consument is dan ook sneller bereid om een goede prijs te geven voor unieke en zelfbereide producten.