naar top
Menu
Logo Print

LEASING VOOR BEAN-TO-BAR INSTALLATIES

Begin 2018 stelde TECNO 3 de miniatuur chocoladefabriek MICROPROCESS C5 voor. Deze compacte machine groepeert alle elementen nodig voor het maken van chocolade, vertrekkend van nips, in een designvolle machine die op een oppervlakte van amper 2,5 vierkante meter vijf kilogram chocolade produceert in anderhalf tot twee uur tijd. Ondertussen is het gamma uitgebreid met de MICROPROCESS R die instaat voor het roosteren, debacteriseren, breken en reinigen van de cacaobonen om ze te verwerken tot nips. Om de introductie van deze toestellen op de markt een duwtje in de rug te geven heeft TECNO 3 een akkoord gesloten met de internationale leasingmaatschappij GRENKE.

De aankoop van een bean-to-bar installatie met een zekere productiecapaciteit vergt een investering. Heel wat sterk geïnteresseerde potentiële klanten voor de machines kunnen een dergelijke investering niet onmiddellijk opbrengen. Ook wenst de klant een zekere tijd om met de machine te leren werken en te onderzoeken welke de mogelijkheden zijn en of deze beantwoorden aan zijn specifieke noden. TECNO 3 heeft daarom twee mogelijke scenario's uitgewerkt.

De MULTIPROCESS C machine voor het vermalen, raffineren en concheren van 5 tot 50 kg chocolade per batch
De MULTIPROCESS C machine voor het vermalen, raffineren en concheren van 5 tot 50 kg chocolade per batch

Een eerste mogelijkheid bestaat erin om de machine gedurende een periode te huren, rechtstreeks van TECNO 3. De chocolatier kan dan - na een kleine opleiding - tegen een maandelijkse huurprijs gedurende een bepaalde tijd experimenteren met de machine. Indien na deze periode de machine aangekocht wordt, dat wordt de reeds betaalde huur als aanbetaling beschouwd. Zo niet dient de machine gereinigd te worden en teruggestuurd naar TECNO 3. De machine kan ook bijvoorbeeld voor één week of voor enkele weken gehuurd worden voor proeven, demonstraties enzovoort.

Bij de tweede formule wordt de leasingmaatschappij ingeschakeld. Hier kan de klant kiezen om de machine over een periode van twee tot maximaal vijf jaar de machine te leasen. Dit biedt een aantal voordelen : de machine dient niet onmiddellijk volledig betaald te worden. De geleasede machine komt niet voor op de balans van het bedrijf en de leasing prijs kan volledig op de kostenzijde van de balans ingebracht worden. Er dienen ook geen extra borgstellingen voorzien te worden, zoals die soms gevraagd worden bij een banklening.

Op het Salon du Chocolat in Parijs werden deze formules bij een aantal bezoekers voorgesteld en er bleek heel wat interesse te bestaan.

Bij de MULTIPROCESS C5 machine ligt de afschrijving en energiekost van de machine bij ongeveer 2,5 Euro per kilogram bij een afschrijfperiode van 5 jaar met 240 werkdagen per jaar a rato van 8 uur per dag. De totale productie zal meer dan zowat 575 kilogram per maand bedragen. Hierbij is ook rekening gehouden dat de machine af en toe dient gereinigd te worden. Bij de grotere machines C25 en C50 zal de productiekost uiteraard lager liggen ; bij bijvoorbeeld een bezettingsgraad van 80 % zal de productiekost respectievelijk 1,= en 0,70 Euro per kilogram bedragen. Voor de Multiproces R machine zal de productiekost - naargelang het gebruik van de machine tussen 0,71 Euro (bij 80 % rendement) en 2,42 Euro (bij 20% rendement) liggen. Dit cijfer omvat zowel de afschrijving als het energieverbruik.

De MULTIPROCESS R roostert, debacteriseert, vermaalt en reinigt tot 30 kilogram cacaobonen tot nips in één uur tijd.
De MULTIPROCESS R roostert, debacteriseert, vermaalt en reinigt tot 30 kilogram cacaobonen tot nips in één uur tijd.

Het MULTIPROCESS systeem van TECNO 3 biedt een aantal voordelen die we bij vergelijkbare bean-to-bar systemen niet vinden, zoals de uiterst beperkte ruimte die nodig is voor de opstelling van de machines. De nodige vloeroppervlakte voor de Multiproces machine beloopt 2,5 tot 3,5 vierkante meter. Voor de Multiproces R dient amper 4 vierkante meter voorzien te worden. Het reinigen van de machines is uiterst eenvoudig en kan op zeer korte tijd uitgevoerd worden. TECNO 3 maakt zich sterk dat voor het volledig reinigen van de Multiproces C machine minder dan één uur tijd nodig is. Alle belangrijke onderdelen van de machine zijn gemakkelijk te demonteren en kunnen in een afwasmachine geplaatst worden. Bovendien maakt het design van de Multiproces C5 de machine uiterst geschikt om in het verkooppunt zelf opgesteld te worden. Op die manier geniet de klant van de chocolade beleving zodra hij de winkel binnenstapt. Het polyvalente concept van zowel de 'C' als de 'R' machines maakt het mogelijk om deze eveneens in te zetten voor het roosteren, debacteriseren en breken van andere harde vruchten, zoals hazelnoten, pistachenoten en amandelen. Op die manier kan bijvoorbeeld met de combinatie van de Multiproces R en C machines hazelnootpasta gemaakt worden.

Voor meer informatie kan je terecht bij Dewaele Technical Agencies ( www.dta-chocolade.com) waar Geert De Smeyter alle verdere technische en commerciële informatie zal verstrekken.

TechnoDTAVia Maestri Cestai 2
12040 CORNELIANO D'ALBA (CN)
I T A L I A
T +39 0173 61 0564
Mail tecno3@tecno-3.it
www.tecno-3.it

DEWAELE TECHNICAL AGENCIES

DEWAELE TECHNICAL AGENCIES

OUDE DESSELGEMSTRAAT 1
8790 WAREGEM
+3256735671
-