naar top
Menu
Logo Print

Economische cijfers voedingsindustrie alarmerend

Globale omzet voor het eerst in jaren achteruit
magazine

De nieuwe economische cijfers over de evolutie van de Belgische voedingsindustrie geeft een ‘The Good, the Bad and the Ugly’-scenario weer, zo meldt Fevia.

Eerst het goede nieuws: vorig jaar creëerden voedingsbedrijven in ons land liefst 2000 nieuwe jobs, een stijging van de tewerkstelling in de sector met 2,2%. Het tweede lichtpunt: export blijft de motor van de groei van de voedingsindustrie. In 2018 bedroeg de export 27,6 miljard euro, een stijging met 3,5% op één jaar tijd.

The bad news dan: hoewel de voedingsindustrie ook in 2018 de grootste industriële sector van België bleef qua omzet, investeringen en werkgelegenheid, zien we enkele zorgwekkende tendensen opduiken. De uitvoer stijgt immers niet meer zo hard als de voorbije jaren (+7,5% in 2017, gemiddeld +5% over de laatste 10 jaren). Daarnaast daalt de globale omzet van de voedingsindustrie voor het eerst in jaren tot 51,8 miljard euro; een lichte daling van 0,8% ten opzichte van 2017. Na twee recordjaren liepen in 2018 ook de investeringen bij voedingsbedrijven terug met 6,7%.

Maar het is vooral de terugval op de binnenlandse markt die voor Fevia ronduit zorgwekkend is. De omzet van de sector op de Belgische markt daalde in 2018 met maar liefst 5,3% en dat kan zelfs de stijgende export niet langer compenseren.

“We roepen toekomstige regeringen dan ook op om komaf te maken met die typische Belgische lasagne aan accijnzen, taksen en heffingen op voeding. Die maken onze producten te duur en stimuleren grensaankopen. Daarbij verliezen we allemaal!”, waarschuwt voorzitter Jan Vander Stichele. “Onze oproep is duidelijk: blijf investeren in competitiviteit en innovatie. Laat ons verder scoren in binnen- en buitenland met duurzame oplossingen, commerciële successen boeken en jobs blijven creëren. Dat is het recept waarbij zowel overheid, maatschappij als bedrijven kunnen winnen. Kortom: less taxation, more value creation!”

Ontdek hier alle nieuwe economische cijfers.

FEVIA

FEVIA

+3225501740
+3225501759