naar top
Menu
Logo Print

Sector gekant tegen extra verpakkingstaksen

Producten en winkeliers vragen echte dialoog
magazine

Fevia, Comeos, Fost Plus en Buurtsuper betreuren dat het verpakkingsplan van Vlaams minister Joke Schauvliege het principe van de producentenverantwoordelijkheid lijkt uit te hollen tot het betalen van taksen. “De producenten en winkeliers betalen vandaag al een half miljard euro per jaar. Nog meer kosten zullen producten duurder maken en grensaankopen verder doen stijgen”, klinkt het in een gezamenlijke persmededeling. Deze partijen vragen dan ook om een echte dialoog en willen daarbij samen verder hun verantwoordelijkheid opnemen.
Voor Fevia, Comeos, Fost Plus en Buurtsuper moet een verpakkingsbeleid vertrekken vanuit een gezamenlijke verantwoordelijkheid. De verpakkende industrie betaalt vandaag reeds een verpakkingsheffing van 320 miljoen euro per jaar. Daarbovenop betalen producenten en winkeliers 107 miljoen euro per jaar aan Fost Plus voor onder andere de ophaling en verwerking van PMD-afval via de blauwe zak. De sector heeft zich intussen ook akkoord verklaard met een uitbreiding van de blauwe zak, die nog 40 miljoen extra zal kosten. Via Fost Plus betaalt de sector ook nog vrijwillig 9,5 miljoen euro per jaar voor de financiering van De Mooimakers.
Samengeteld betaalt de sector vandaag dus al bijna een half miljard euro per jaar. Daarbovenop een statiegeldsysteem van 160 miljoen euro toevoegen, zal de kosten voor producten in België verder doen verhogen. Het gevolg is welbekend: consumenten gaan steeds vaker over de grens hun aankopen doen. En het brengt de economische relance in gevaar, want het maakt het moeilijk om jobs hier te houden.
Fevia, Comeos, Fost Plus en Buurtsuper vragen de minister om verder te gaan op de overeenkomst die ze in 2015 afsloten en waarbij een integraal zwerfvuilbeleid via De Mooimakers ook inzet op handhaving en infrastructuur.

FEVIA

FEVIA

+3225501740
+3225501759